Slovenija
2488 ogledov

'Tujci' polnijo vaše zabojnike? Nič jim ne morete!

Zabojnik za smeti
Za odlaganje smeti v tuj zabojnik sankcija ni predvidena. Proti kršitelju lahko postopek uvedejo le, če je napačno odložil odpadke. Stanovalci tovrstne težave rešujejo z zaklepanjem ali zamreženjem.

Stanovalci enega izmed blokov v Kamniku so v fotografski objektiv ujeli kombi, ki je želel v njihove smetnjake odložiti veliko vrečo smeti. "Ko nas je videl, je vrečo pospravil in odpeljal naprej," je povedal Kamničan, ki se sedaj sprašuje, ali gospoda na podlagi slike lahko prijavijo. Sicer stanovalci bloka v izogib takim primerom razmišljajo, da bi zabojnike za smeti zaklenili. 

PREBERITE ŠE: 

Zabojnike seveda lahko zaklenejo, proti osebi, ki odlaga v njihov zabojnik pa sicer ne morejo storiti nič. "V primeru, da dobimo kakršne koli dokaze o morebitnem kršitelju, preverimo pri Komunalnem podjetju Kamnik ali so prijavljeni kot uporabniki storitve javne službe," pojasnjujejo pri Občini Kamnik, kjer priznavajo, da imajo več tovrstnih prijav, a protu kršitelju ne morejo ukrepati. "Za odlaganje smeti v tuj zabojnik sankcija ni predvidena, zato nismo izrekli nobene kazni."

Sankcija za napačno ločevanje

Je pa sankcija predvidena, če odpadki niso pravilno ločeni. V tem primeru inšpektor lahko preveri tudi vsebino zabojnika. "Če na podlagi vsebine odpadkov ugotovi, da odpadki niso pravilno ločeni oziroma so odpadki odloženi v zabojnik v katerega ne sodijo, uvedemo prekrškovni postopek," pojasnjujejo pri Občini Kamnik.

Obvestilo mimoidočim | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Odlaganje smeti v tuje zabojnike rešujejo z zamreženjem oz. zaklepanjem. Tako so v Kamniku naredili na Usnjarski (soseska Mali grad) in Ljubljanski cesti nasproti knjižnice. "Razlog za izvedbo ograje in nadstreška (zamreženje s  ključavnico) okoli zabojnikov pred stanovanjskimi bloki je preprečevanje odlaganja odpadkov od drugim blokov oziroma stanovalcev," pravijo pri Občini. "Vsi stanovalci imajo ključ s katerim dostopajo do zabojnikov. V času odvoza stanovalci poskrbijo, da imajo službe za odvoz odpadkov neoviran dostop do zabojnikov."

V skrbi tistega, čigar last so

Na kočevski občini pojasnjujejo, da so zabojniki za odlaganje odpadkov last posameznega občana, ki je zanje tudi v celoti odgovoren, zato je skrb, da drugi ne odlagajo odpadkov v njegove zabojnike, njegova skrb. "Zgolj s tem se torej ne državni ne občinski organi ne ukvarjajo, saj gre za zasebno pravna razmerja," poudarja Damir Marinič, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Kočevje, Kostel in Osilnica. "Z uradno evidenco, koliko zabojnikov občani zaklepajo, ne razpolagamo. Po izkušnjah bi lahko ugotovili, da je takih primerov zaenkrat malo."

Pri Mestni občini Ljubljana uporabnikom v takih primerih svetujejo, da imajo zabojnike na zbirnem mestu, ki se nahaja na njihovi zasebni površini oz. se lahko opravi ogled, če je v zabojnik odloženo kaj takšnega, kar bi nakazovalo na indentiteto odlagatelja odpadkov. "Globo bi lahko izrekli le v primeru, da gre za napačno odlaganje in iz odloženih odpadkov izhaja, kdo jih je tam odložil," odgovarjajo na Inšpektoratu MOL.

Odlagajo v zabojnik sosedov 

Pri Snagi pravijo, da je pojav, ko neznanci oz. 'tujci' odlagajo odpadke v zabojnike na zbirnem mestu, stalno prisotna težava, ki ni ne v porastu ne v upadu. "Z njo se soočajo predvsem stanovalci v blokovskih naseljih," razlagajo pri Snagi, kjer dobivajo pritožbe in vprašanja s strani uporabnikov in upravnikov, kaj storiti ter kako urediti zbirno mesto, da vanje svojih odpadkov ne bodo odlagali 'tujci'.

Dodajajo, da vsak primer rešujejo individualno. "Med tistimi, ki polnijo 'tuje' zabojnike, so med drugim stanovalci sosednjih blokov," razlagajo in kot primer dajejo lokacijo v Šiški, kjer so v zabojnike enega bloka odlagali stanovalci drugega, ker so imeli svoje zabojnike v smetarnici. "Verjetno se jim ni ljubilo oditi v smetarnico, zato so odpadke raje odložili v zabojnik sosednjega bloka."

Kosovni odpadki in embalaža

Drugi v 'tuje' zabojnike ali ob njih odlagajo odpadke, za katere vedo, da vanje ne spadajo, ampak je napačno odlaganje udobnejše od pravilnega ravnanja z odpadki. Problem v takem primeru so ponavadi kosovni in drugi odpadki občanov, ki sodijo v zbirni center ali embalaža, ki nastaja pri opravljanju dejavnosti v trgovinah in lokalih. 

Zabojniki naj bi ovirali promet in tudi kvarili videz, menijo na MOL. (Foto: Ben | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Pravne osebe bi morale odvoz te embalaže urediti s posebno pogodbo in odlagati embalažo v posebne vreče, ki jih Snaga ali kdo drug ob dogovorjeni uri prevzame in odpelje," razlagajo pri Snagi. "A mnogi žal zaobidejo zakonodajo in embalažo raje odlagajo v tuje zabojnike v blokovskih soseskah ali v podzemne zbiralnice v središču mesta.

Dnevni migranti odlagajo v Ljubljani

Tretja skupina so prišleki iz drugih občin, predvsem tisti, ki se vozijo na delo v Ljubljano. "Ti doma v avto naložijo svoje odpadke in se potem na svoji poti ustavijo ob zabojnikih kakšnega bloka ter se tako znebijo svojih odpadkov in dobršnega dela stroška zanje," pravijo pri Snagi in uporabnikom predlagajo, da zabojnike fizično umaknejo ter tako preprečijo odlaganje s strani drugih ljudi. 

"Res je, da mnogo večstanovanjskih objektov nima smetarnic oz. namenskih prostorov, kar pa za umik zabojnikov ni nujno," pravijo pri Snagi. "Z upravniki se pogovarjamo tudi o tem, da je zabojnike mogoče postaviti npr. v veže ali kam drugam znotraj stavbe."

Zabojnike v veže stavb

To je, poudarjajo, marsikje v drugih evropskih mestih, npr. v Budimpešti ali Parizu, običajna rešitev. "Na ulicah zabojnikov praktično ni, so pa v vežah zelo imenitnih meščanskih stavb," pravijo pri Snagi. "Žal so predsodki pri nas še vedno prehudi in prepričanja, da lastni odpadki spadajo čim dlje in stran od oči, še vedno nismo uspeli omajati. Bi bila pa to zelo ustrezna rešitev."

Dodajajo, da zelo podpirajo postavitev zabojnikov v smetarnice – takšna rešitev je zelo pogosta v 
večstanovanjskih stavbah oziroma soseskah, sploh novejših. "Na dan odvoza morajo biti zabojniki pripravljeni izven smetarnice, za kar običajno skrbijo hišniki," še pravijo pri Snagi. "To lahko kot dodatno storitev in plačilo opravlja tudi Snaga." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Ludvik Miholic 19:56 11.julij 2017.

    Leon kde si pa ti videl pravno drzavo sanjas na veliko o pravni drzavi slovenija je najvecja skorupirana in umetna drzava

  • McBobo 19:56 11.julij 2017.

    Zakaj imamo politike oz. zakonodajalce, da stalno dopolnjujejo zakone, ko se pojavi potreba??? Aja, da sami sebi polnijo svoje žepe z našim denarjem z nič dela ali z delom, ki je njim v prid; še več davkov in kazni za ...prikaži več brezvezne prekrške.

  • mirror 19:56 11.julij 2017.

    Primer naselja vrstnih hiš na Gorenjskem. Vsaka skupina vrstnih hiš ima nekaj kontejnerjev za smeti in ločene odpadke, ki so oddaljeni cca 20m od hiš. Pride kombi poln vreč s smetmi, voznik ga odpre in napolni do vrha vse kontejnerje, ...prikaži več, Če je premalo prostora ali če ga kdo grdo gleda se odpelje k naslednji skupini kontejnerjev. Vsaka skupina hiš plačuje količino smeti, ki jo komunala odpelje. Ko hočeš sam odnesti smeti v svoj kontejner, je že čisto poln, čeprav so ga izpraznili prejšnji dan. Kdo ne bi bil jezen.