Slovenija
3 ogledov

Türk za novo priložnost Golobiču

Kot je poudaril Türk, pa je bilo na nedavnih volitvah opaziti tudi določeno apat Žurnal24 main
Prikrivanje dejstev pred javnostjo je moralno zgrešeno in je napaka, je poudaril predsednik republike. Kot je dejal, pa je "treba človeku, ki je naredil napako in jo priznal, dati drugo priložnost".

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič po mnenju Danila Türka ni storil nič protipravnega. Njegovo prikrivanje je predsednik za Radio Slovenija ocenil kot moralno nedopustno in kot politično napako. To je Golobič tudi priznal, izrazil obžalovanje in se zanjo opravičil.

Vprašanje, kako naprej, je po njegovem treba presojati na dveh ravneh – na moralni, kjer je vse odvisno od presoje in vesti Golobiča, in na politični. Na tej ravni pa se pojavi vprašanje, kako naj se na to odzove koalicija in kako druge stranke, oziroma razmislek, ali je pri nas tako, da lahko neki politik naredi hudo napako, jo prizna in dobi drugo priložnost. V normalnem poslovnem življenju po njegovem mnenju to mora veljati.

Če pride do zamenjave, po predsednikovih besedah ta ne bi bila brez posledic za kredibilnost koalicije. Nevarnost, ki jo prinaša izsiljen odstop, je za Türka demonstracija šibkosti, nekega političnega problema, ki ga morebiti "opozicija lahko bolje izkoristi, kot je prav, in si ga koalicija ne želi".

Golobič bo odločitev sporočil v petek
"Svoje delo opravljam zavzeto kot prej. Vzporedno s tem pa v malih možganih tuhtam tudi o drugih stvareh. O tem bom sprejel odločitev in spregovoril v petek," je povedal Golobič, podrobneje pa te teme ni komentiral.

Kot je znano, je Golobič prejšnjo sredo priznal, da je v preteklosti lagal, ko je novinarjem zanikal lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra Sum in s tem v zagorski Ultri. Isti dan je premier Borut Pahor dal visokošolskemu ministru čas do konca tega tedna, da premisli o napaki v zvezi z zanikanjem lastništva v podjetju Ultra. "Tega časa za premislek ni zelo veliko na razpolago . Do takrat mora biti sprejeta tudi neka odločitev," je dejal Pahor.

Golobič je nato za Odmeve na TV Slovenija napovedal, da bo o morebitnem odstopu premislil do roka, ki mu ga je postavil Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.