Slovenija
10779 ogledov

Učiteljem prekipelo: "To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo!"

Koronavirus in šola Profimedia
"Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi," so ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ).

Vlada od učiteljev in učiteljic pričakuje, da se bodo pred vrnitvijo v šole testirali na novi koronavirus. "Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti nagnal na testiranje, je nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten. Predstavnik Vlade RS je vzgojiteljem in učiteljem zažugal, da se morajo 2. in 3. januarja, na dela prosta dneva testirati, sicer v ponedeljek, 4. januarja, ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli. Medtem ko tudi ministrica za izobraževanje že dva tedna po vseh medijih napoveduje, kako se bo ob idealnih razmerah pouk za prvo triado v šolah obnovil 4. januarja, Sindikatu, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je reprezentativni predstavnik interesov preko 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, tega doslej ni omenila niti z besedo," so ogorčeni v sindikatu.

S sindikatom se po njihovih besedah o vrnitvi v vrtce in šole ni pogovarjal ali usklajeval nihče, poleg tega poudarjajo, da ne sindikat ne širša javnost o vrnitvi ne vesta nič. Številna vprašanja, na katera nimajo odgovorov, so povezana s prej omenjenim testiranjem. "SVIZ se sprašuje, ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?! Kam? Na točke, kjer se opravljajo množična testiranja? Bodo čakali v vrstah? Bodo dobili povrnjene potne stroške? Je to del njihovih delovnih obveznosti? So to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo? Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo uspeli ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?" se sprašujejo v sindikatu. Ob tem dodajajo, da so v preteklih mesecih večkrat predlagali razpravo o teh vprašanjih in se zavzeli za prioritetno, a prostovoljno, cepljenje zaposlenih v izobraževanju. 

Šola in covid | Avtor: Epa Epa

"To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo! Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade – od vodje vladne posvetovalne skupine dr. Mateja Lahovnika do govorcev in ministrov – ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi, ker namesto njih zanje misli režim?! In v temelju te arogantne, ukazovalne, a obenem skrajno zmedene in destruktivne politike, ki že pol leta zavrača vsakršno vsebinsko dogovarjanje z učiteljstvom in ki povsem ignorira praktike ter vodstva šol in vrtcev, je ministrica dr. Simona Kustec. Njen včerajšnji nastop v oddaji Politično na nacionalni televiziji je zgolj odlična (in hkrati žalostna) ilustracija te nekompetentnosti. SVIZ zahteva, da se o načinu in pogojih testiranja učiteljstva - ki ga SVIZ ne zavrača, temveč spodbuja – šolske oblasti dogovorijo s SVIZ in da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora s sindikatom," pozivajo pristojne. 

Izpostavljajo, da odločitev o začetku pouka v prvi triadi s 4. januarjem 2021 sploh še ni sprejeta. Vladi zato predlagajo, naj "glede na aktualno epidemiološko situacijo najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage, vse potrebno ustrezno in pravočasno skomunicira z vsemi deležniki in, upoštevaje praznične in dela proste dni, postavi bolj realen termin ter na delovne dni organizira opravljanje hitrih testov."

Janša: Odločitev bo znana sredi tega tedna

Da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, je poudaril tudi premier Janez Janša. Včeraj je poudaril, da je "danes prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne." Napovedal je, da bo vlada o tem odločala sredi tega tedna. 

Ustavno sodišče je sicer vladi naložilo, da mora do 4. januarja omogočiti šolanje otrok s posebnimi potrebami. Odločitev sodišča ne pomeni, da mora vlada brez nepotrebnega odlašanja sprejeti normativni okvir za odpiranje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki bo s 4. januarjem dejansko omogočil njihovo odpiranje. To pa ne pomeni, da morajo šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami od tega dne delati v enakem obsegu in na enak način kot v normalnih razmerah, je prejšnji teden pojasnjevala pristojna ministrica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • joze95 15:39 28.december 2020.

    Ta brezpravna raja se jaga po celi Evropi in prinese virus domov ter ga SISTEMATIČNO preko otrok širi med prebivalstvo ter se nesramno spakuje pred državljani da ji niti pregled okuženosti ne bo treba opraviti. Zakaj se ne okužijo do ...prikaži več kraja če je njihov svetovljanski lider ušel izza Karpatov. Tole je napisano povsem v stilu Štruklja, ker samo to še razumejo. Naj gredo v tovarne delat če mislijo sistematično fizično in duševno okuževati naše otroke!

  • Ender3 15:12 28.december 2020.

    Sindikat SVIZ, FIDES...je znan metodah izsiljevanja, vse kar si zastavijo, dosežejo. Vse za svoje privilegije in nagrajevanja. A sedaj smo vsi, in vsak po svoje, v kriznih razmerah in čas je, da stopite v korak z drugimi, brez pogojevanja.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:56 28.december 2020.

    Učoti, dobili ste toliko dvignjene plače letos, da bio lahko enkrat v življenju za tak denar tudi kaj naredili, ne samo kimali svojemu sindikalnemu šefu, ki vas lepo za nos vodi naokoli. Gre za zdravje otrok, ki jih poučujete, ti ...prikaži več pa doma prenašajo še na starše in stare starše, ne za vaše riti. Enkrat ste že sprožili virusno širitev na celo populacijo, pa bi jo spet. In bi spet zaprli celo regijo.