Slovenija
13333 ogledov

"Ne morem si predstavljati, da bi ta učiteljica bila nasilna"

Slovenija 28.06.10, troci, nasilje, otrok, solar, strah, zalost, obup, foto: shu Žurnal24 main
Starši ravnatelja in učiteljico prijavili policiji.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so potrdili, da so "prejeli ovadbo zoper dve osebi, zadeva pa je trenutno v fazi zbiranja obvestil". Šlo naj bi za učiteljico in ravnatelja Osnovne šole Kamnica.

Učenca grobo zlasala

Ena od učiteljic je dva učenca šestega razreda grobo zlasala in oba z glavama večkrat udarila enega ob drugega, so za Večer povedali starši, ki menijo, da je ravnatelj želel incident pomesti pod preprogo. Primer preiskujejo tudi kriminalisti.

Ravnatelja obvestili starši, policiji ni prijavil

Ravnatelja OŠ Kamnica Tomaža Čeplaka so o incidentu, dva tedna kasneje, obvestili starši. "Storil sem vse, kar se mi je takrat zdelo pravilno, šel sem na usposabljanje ABC prava in preko odvetniške službe naredil zapisnik. Še enkrat sem se sestal s starši. Učiteljica je dobila pisni opomin pred odpovedjo in nalogo, da se opraviči pred učenci. To je tudi naredila," razlaga ravnatelj, ki pa incidenta ni prijavil policiji. "To je bil tudi edini očitek inšpekcijskega nadzora. Moram pa povedati, da res nisem vedel, da moram to narediti."

Mama učenca: Sem tik na tem, da otroka prepišem

"Gre za izjemno nemiren razred in učenca, ki jo je učiteljica zlasala, sta najbolj problematična v našem razredu," je za Žurnal24.si povedala ena od mam. Januarja so imeli starši učencev posebni sestanek na temo discipline v razredu. Eden od fantov naj bi bil tudi večkrat nasilen do sošolcev, tudi sošolk. "Ne zagovarjam učiteljice, vendar je v tem razredu res grozno. Ne vem, ali so sploh izpeljali že kakšno uro. Ena učenka se je že izpisala, tudi sama razmišljam, da bi svojega otroka prepisala," razlaga mama, ki meni tudi, da je šola že uporabila vse ukrepe, ki jih lahko, vendar razmere v razredu še vedno niso boljše.

Predsednica sveta staršev za dogodek zvedela iz časopisov

"Za dogodek slišim prvič, pravzaprav v tem trenutku berem članek o tem," je povedala Darja Kozar, predsednica sveta staršev na OŠ Kamnica. Svet staršev se od incidenta, ki se je zgodil novembra, ni sestal, vendar v zadnjih dveh letih, odkar je Kozarjeva predsednica sveta staršev, nasilja učiteljev nad učenci niso obravnavali.

"Ne morem si predstavljati, da bi ta učiteljica lahko bila nasilna"

"Omenjeno učiteljico poznam, v smislu nasilja je na svetu staršev nikoli nismo obravnavali, pravzaprav si sploh ne znam predstavljati, da bi lahko bila nasilna," pravi Kozarjeva.

Starši oškodovanih otrok so za Večer povedali, da so se pri otrocih pojavile tudi psihosomatske posledice. Eden naj bi imel pogoste glavobole in bruhal, posebej ob petkih, ko imajo na urniku gospodinjstvo.

Ravnatelj: Upam, da dogodek ne zamaje ugleda, ki ga ima šola

Ravnatelj Tomaž Čeplak pravi, da se je s starši nazadnje sestal 1. februarja in ga o teh težavah niso seznanili, enega od otrok pa je danes, ko je petek, tudi že srečal v šoli.
"Na naši šoli smo zaradi teh dogodkov zelo žalostni. Kamniška šola je znana po redu in zelo dobrem delu in upam, da nam bo dal ta dogodek novi zagon za še boljše in pravilno delovanje in verjamem, da ne bo omajal ugleda, ki ga šola ima. "

Šolski inšpektorat o nasilju učiteljev

Šolski inšpektorat je v lanskem letu ugotovil 29 kršitev s področja nasilja. Deset se jih je nanašalo na medvrstniško nasilje, devet pa na izvajanje psihičnega in fizičnega nasilja s strani strokovnih delavcev.

 

 

 

 

Komentarjev 24
  • adrijana30 13:46 25.februar 2018.

    Ravnatelj naj si kupi knjigo Pravo za telebane. Ni vedel?! Seveda mu verjamemo. Pa pol stvari se ne spomni? Mogoče pa rabi diagnozo. In mamica, ki iz žrtev dela storilce? Prepričana sem, da njena izjava 100% drži.

  • Denver 22:22 24.februar 2018.

    Take mulce poznam, starši imajo kariere in preveč vsega, za vzgojo pa nimajo časa, ker je po njihovem, to delo šole, vrtca in ostalih... Po moje bi jih morali večkrat dobit okoli kepe že prej kot postanejo popolnoma neobvladljivi in ...prikaži več pristanejo v zaporu. Starši se naj malo zamislijo, učiteljici pa naj častijo kavo..

  • blayo 22:23 23.februar 2018.

    Druga svar je pa da danes učitelj tik pred penzijo nima kaj iskati v obveznem programu, ker definitivno ne zmore kontrolirati razreda. Take učitelje bi bilo potrebno prerazporediti v programe izbirnih vsebin ali obšolskih dejavnosti, kjer so v razredu le ...prikaži več tisti učenci, ki jih ta predmet dejansko veseli in zanima. V tem primeru bi njegova strokovnost in izkušnje prišle do izraza, ker se mu ne bi bilo treba ukvarjati z "vzgojo".