Slovenija
10472 ogledov

Umrl je Miran Potrč

Miran Potrč Saša Despot Miran Potrč.
Pred nekaj dnevi se je za vselej poslovil eden najbolj vidnih slovenskih politikov.

V 85. letu starosti je umrl nekdanji politik Miran Potrč, dolgoletni akter slovenske politične scene in član stranke SD, poroča Dnevnik.

Potrč se je leta 1938 rodil v Mariboru, kjer je tudi maturiral, diplomiral pa je na ljubljanski pravni fakulteti. Ukvarjal se je z gospodarskim, statusnim in delovnim pravom in bil predavatelj ter strokovni svetovalec za ta pravna vprašanja mnogim mariborskim podjetjem.

V politiko je vstopil leta 1986, kjer je deloval v Zvezi komunistov Slovenije (ZKS), aktiven pa je bil tudi v Zvezi sindikatov Slovenije in Zvezi sindikatov Jugoslavije.

Potrč je bil delegat zadnjih dveh skupščin Socialistične republike Slovenije. Bil je podpredsednik ustavne komisije med pripravo slovenske ustave, sodeloval je pri pisanju poslovnika slovenskega Državnega zbora.

Pred petimi leti izšla knjiga

Delo zastopnika ljudstva je nadaljeval po osamosvojitvi, ko je bil petkrat izvoljen za poslanca Državnega zbora. Bil je tudi podpredsednik parlamenta. Več let je bil vodja poslanske skupine Socialnih demokratov.

Upokojil se je leta 2011. O svojem političnem življenju je napisal knjigo z naslovom Klic razumu - spomini. Izšla je leta 2018.

V njegovi dolgoletni stranki so ga pred nekaj leti opisali kot "največjega gospoda med tovariši in največjega tovariša med gospodi". 

Potrč je zadnjih nekaj let bival v Centru starejših Deos v Notranjih Goricah. Pokopali naj bi ga v Mariboru.

Komentarjev 6
  • Kmodri 19:23 28.marec 2023.

    Pokojninska blagajna mu je hvaležna!

  • Stane Adamič 19:08 28.marec 2023.

    Stari partijec, nikoli ni postal demokrat. Naj počiva v miru.

  • Ender3 12:44 28.marec 2023.

    R.I.P tam onkraj 🌈 gospod M.Potrč..

Sorodne novice