Slovenija
13 ogledov

Univerza ni na prodaj

Po besedah Rada Bohinca je v demokratični družbi na voljo le še javno izražanje
1/7
Žurnal24 main
Študenti so zahtevali od vlade, da reši zaplet z nastalim dolgom primorske univerze ter prepreči sodno dražbo njenih prostorov. Ta je napovedana za 21. oktobra.
"Če odpovedo poti dialoga in partnerstva in se vzpostavi krivičen odnos oblasti do študentov in profesorjev, je v demokratični družbi na voljo le še javno izražanje nezadovoljstva. Zato pošteno in glasno sporočamo: nismo in ne bomo zadovoljni, če nam namesto denarja za študentske domove razprodajate objekte univerze na sodni dražbi," je dejal rektor Univerze na Primorskem (UP) Rado Bohinc na današnji javni manifestaciji proti prodaji objektov Armerije in Foresterije, ki so jo organizirali študenti primorske univerze.

Dolg vreden 3,6 milijona evrov
Mestna občina Koper je novoustanovljeni univerzi leta 2003 podarila zgodovinski palači Foresterija in Armerija. Po konservatorskih in restavratorskih delih UP izvajalcu obnovitvenih del podjetju Makro 5 gradnje dolguje skupaj z obrestmi okoli 3,6 milijona evrov.

Vlada ter resorno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo teh dolgov niso želeli odplačati, ker kot pravijo niso odgovorni za nastali dolg, ki naj bi ga povzročilo neodgovorno vodstvo univerze.

Dolg pa z vsakim dnem zaradi obresti narašča za tisoč evrov. Sodna dražba za izterjavo dolgov je na koprskem okrajnem sodišču napovedana za 21. oktober.

Kriva univerza sama
Nekdanja rektorica Lucija Čok je na današnji manifestaciji o nastalem zapletu dejala: "Mislim, da je krivo to, da je Univerza na Primorskem sploh nastala. Nastala je po 30 letih, ko v Sloveniji ni nastala nobena druga univerza. Kriva je zato, ker je nastala v tem kulturnem prostoru sobivanja in sožitja, ker je drugačna in odprta."

Ostrejše akcije
Študentski svet ter društvo študentov Fakultete za humanistične študije (FHŠ) sta v odprtem pismu zahtevala od slovenske vlade in MVZT, da rešijo nastali zaplet z dolgom UP, ki je po njihovem mnenju plod destruktivnega odnosa MVZT ter vlade.

Zahtevajo, da pravočasno sprosti sredstva za plačilo investicije ter nastalega dolga in tako prepreči napovedano sodno dražbo. Študenti so v primeru, da v 72 urah od pristojnih ne dobijo nobenega odgovora, napovedali še ostrejše akcije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.