Slovenija
24 ogledov

Upokojenci opeharjeni

slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko Anže Petkovšek
Doba za upokojitev. Namesto čez deset mesecev v pokoj čez štiri leta.

Pokojnine. "Po starem sistemu bi pogoje za upokojitev izpolnil letos oktobra. Ko sem šel preverit, ali to drži tudi po novem zakonu, mi je uslužbenka dejala, da se je situacija zame bistveno spremenila," ogorčeno razlaga bralec. Po novem se bo lahko upokojil šele januarja 2017, pa še to le, če bo plačeval premijo zavarovanja. Ljudje, ki so se znašli v podobni situaciji, so se začeli organizirati prek Facebook strani Pravica izigranim pri pokojninski reformi.

Zmanjkalo nekaj mesecev

Bralec je študiral in bil zaposlen od konca vojaščine do leta 2010. Nato je do avgusta lani prejemal nadomestilo za brezposelne. Novi zakon ne upošteva vojaščine, ker pa 31. decembra 2012 ni prejemal nadomestila, so mu na zavodu za pokojninsko zavarovanje pojasnili, da se ne more upokojiti po starem zakonu. "Če bi izgubil delo pol leta pozneje, bi zame veljal," pravi bralec.

Vsi brez dela niso na istem

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) s temi primeri ni seznanjeno. Poudarjajo, da zakon nekaterim omogoča upokojevanje po starih predpisih, za tiste tik pred upokojitvijo pa določa prehodna obdobja, v katerih se bodo upokojili pod blažjimi pogoji. "Tudi pri varovani kategoriji brezposelnih, ki so 31. decembra 2012 prejemali nadomestilo, ne gre za vse s takim statusom, temveč le za tiste, ki bodo v času prejemanja nadomestila izpolnili pogoje za upokojitev," pravijo na MDDSZ. Menijo, da ne bi bilo upravičeno, da bi se lahko po stari zakonodaji upokojili vsi brezposelni, "saj bi pod tako kategorijo bile uvrščeni tudi tisti, ki jim po stari zakonodaji lahko do upokojitve manjka tudi več desetletij," še pravijo.

Komentarjev 8
  • privat 13:40 07.julij 2013.

    in koliko bojo ti penzionist še opeharjeni?? Sej oblast zna vzeti le tam kje se ljudje ne branijo in so plod NAŠEGA in ne njihovega ustvarjanja!! Lepo bi bilo da se oldtajmerji zberete in naredite korake k bolšem jutri..če ne ...prikaži več bojo oni razmišljali kako je to lepo vzeti življenja,dostojanstva onemoglim!! vse je odvisno kje se meje zarišejo!!

  • dragec 08:17 07.julij 2013.

    KOLEGE - NOVO-UPOKOJENCI - TA OBLAST NAS ZAVAJA IN LAŽE - ZDRUŽIMO SE!!!!

  • dragec 08:15 07.julij 2013.

    ZPIZ-2:- ZPIZ-2 je sprejet neurejen, samo kot element za pomiritev skreganih strank,- ministrstvo za delo je sestavilo zakon, ki so ga dva tedna preučevali na brdu pri kranju in ugotovili veliko nejasnosti,- vsi odgovornost zamujanja sprejetja ...prikaži več pokojninskega načrta mečejo med seboj (ministrsttvo za delo na ZPIZ - oni na kapitalsko družbo - oni spet na .....),- dejstvo je, da smo ga sedanje generacije novoupokojencev - NAJEBALI!!!!