Slovenija
11 ogledov

Uporniki nimajo prihodnosti

SNS bo obstala, trojica ne nujno. Žurnal24 main
Slovenska stranka bo po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča zaradi razpada poslanske skupine na kratki rok oslabljena, vendar bo politično preživela.

Nasprotno pa "odpadli" poslanci SNS na čelu s Sašem Pečetom v prihodnosti ne bodo igrali pomembnejše politične vloge, še meni predavatelj na Fakulteti za uporabne študije v Novi Gorici. Podobno meni tudi profesor politologije na Fakulteti za družbene vede Milan Balažic, ki je prepričan, da lahko Pečetova skupina politično preživi le, če se pridruži drugi stranki, recimo SLS.

Tomšič je opozarja, da so bila razhajanja v stranki precej očitna, zato ga "ne prepriča zgodba, da je vzrok za trenja nastal na proslavi ob 60-letnici predsednika stranke". Ob tem poudarja drugačen odnos predsednika SNS Zmaga Jelinčiča do vlade, saj ji je Jelinčič naklonjen, drugi poslanci pa so do nje bolj ostri.


Jelinčič je pravzaprav več kot stranka, je prepričan Tomšič. © BOBO

 
Stranka SNS je Jelinčič
"Podobno je bilo pred 15 leti, po državnozborskih volitvah leta 1992, ko je po prihodu v parlament stranka razpadla ," je povedal in spomnil, da je jedru stranke uspelo prosperirati, medtem ko so druge skupine, ki so nastale iz SNS, izginile. "Ta zgodba se zdaj ponavlja, " je poudaril in dodal, da "uporniki" nimajo prihodnosti. "Stranka SNS je Jelinčič, pravzaprav je Jelinčič v bistvu več kot stranka, saj ima večjo podporo kot njegova stranka ," je dejal in dodal, da po njegovem mnenju nobeden od "odpadnikov" nima Jelinčičeve karizme.

Tomšiču se zdijo "privlečeni za lase " tako Pečetovi očitki o vplivu Janeza Janše na stranko kot očitki predsednika SNS o vlogi Bojana Šrota in SLS pri poskusih oslabitve SNS. "Jelinčič je samosvoja osebnost, ki je zelo spretna pri preživetju na politični sceni, zato dvomim, da bi imel premier kakršenkoli vpliv nanj ," je poudaril.

 
 

V stranki Jelinčič sprejema vse odločitve, je dovolj avtokratski in zahteva subordinacijo ostalih poslancev.

Milan Balažic

 
Konflikt med osebnostmi
Po mnenju Balažica je konflikt v stranki rezultat njene personalizacije. Politika "paktiranja levo in desno, sklepanja kravjih kupčij po načelu, kdo da več ", je morala prej ali slej naleteti na odpor, saj se drugi poslanci čutijo odrinjene in menijo, da si zaslužijo večjo pozornost, je prepričan in meni, da gre pri sporu v SNS za konflikt med osebnostmi, vendar pa se sedaj naknadno išče politične razloge.

Profesor FDV meni, da bo Jelinčičeva SNS na naslednjih državnozborskih volitvah dobila vsaj tri poslance, saj je Jelinčič karizmatičen za del volivcev. "Kar se tiče Pečeta, je treba vedeti, da bi ustanovitev lastne stranke zahtevala veliko garanja in financ, česar pa njegova skupina nima, " je povedal in dejal, da lahko politično preživijo le, če se pridružijo SLS. V tem primeru bi lahko Bojan Šrot njihov pristop v poslansko skupino SLS predstavil kot okrepitev nacionalnega dela svoje stranke.

Pečetov očitek o Janševem vplivu in Jelinčičev očitek o vplivu SLS se zdita profesorju FDV dva različna očitka. "Pečetov očitek do neke mere drži, saj je Jelinčič sklepal dogovore z Janšo za podporo njegove stranke pri glasovanjih, " je pojasnil in glede Jelinčičevih očitkov dodal, da je "pri Šrotu Jelinčičev pogled podoben Janševemu, ki vsepovsod vidi zarote ".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.