Slovenija
28 ogledov

Usodno srečanje

Pahor in Kosorjeva sta dosegla premik z mrtve točke, poslanci DZ so odmrznili hr
1/15
Žurnal24 main
Pred dvema letoma sta se Borut Pahor in Jadranka Kosor srečala na gradu Trakoščane na Hrvaškem in pripravila načrt za rešitev medsebojnih vprašanj.

Voditelja vlad Slovenije in Hrvaške sta se dogovorila, da se bosta obe državi glede načina določitve meje med državama vrnila k izhodišču, ki ga je predstavljal drugi osnutek arbitražnega sporazuma Evropske komisije, Slovenija pa bo deblokirala pogajanja med Zagrebom in Brusljom za vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Pripravila sta tudi časovnico intenzivnih pogajanj in način, na katerega bosta pogajanja izvedla.

Dogovor na Trakoščanah je bil podlaga za srečanje v septembru istega leta. V Ljubljani sta z z Izjavo o odpravi prejudicev in dogovorom odprla pot vnovičnemu pogajanju Zagreba in Bruslja, Slovenija je dobila potrebna zagotovila glede priprav končne verzije arbitražnega sporazuma, Hrvaška pa zagotovila glede neoviranja nadaljevanj pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Kot so še sporočili iz kabienta predsednika vlade, je pomemben datum v procesu reševanja medsebojnih vprašanj tudi 4. november 2009. V Stockholmu sta Pahor in Kosorjeva podpisala arbitražni sporazum. Podpisu je prisostvoval predsednik švedske vlade Henrik Reinfeldt, saj je Švedska takrat predsedovala Uniji.

Odločilno podporo za ratifikacijo sporazuma so na referendumu 6. junija 2010 dali slovenski volilci. Zaključno dejanje celotnega procesa pa je bilo deponiranje arbitražnega sporazuma pri OZN, 25. maja letos.

"V času od prvih znakov krepitve zaupanja med obema državama po sestanku na gradu Trakoščan ni več prihajalo do odmevnejših incidentov, ki sta jim bili državi priča praktično od osamosvojitve naprej," so še poudarili v kabinetu.

Komentarjev 1
  • privat 18:49 31.julij 2011.

    jaz ne vidim nič usodnega...vidim dva mlada neodgovorna najstnika..no tako se vedejo!!