Slovenija
11 ogledov

"Predmetna vzgojiteljica"

Od 1. septembra 2008 država zagotavlja sredstva za sofinanciranje plačil staršev Žurnal24 main
Namesto vzgojiteljic slabše plačane pomočnice. Ministrstvo: Nižji stroški za družine. Sindikat: namesto vzgoje in izobraževanja le še varstvo.

Spremembe na področju vrtcev in osnovnih šol, ki jih predvideva predlog zakona za uravnoteženje javnih financ za občine, Slovenijo vodijo 30 let nazaj v preteklost, so v Ljubljani opozorili (sindikalni) predstavniki predšolske in osnovnošolske vzgoje. Proti njim so se pripravljeni boriti s stavko in referendumi.

Predmetna vzgojiteljica

"Pred 30 leti nikomur ni padlo na pamet, da bi vzgojiteljica postala predmetna vzgojiteljica in prihajala v oddelek," je dejala Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Predlog ministrstva namreč za prvo starostno obdobje predvideva eno vzgojiteljico za dva oddelka

Do pet otrok več v skupino

V skupini najmlajših v vrtcu je trenutno 12 oziroma 14 otrok, če tako določi občina. Ministrstvo želi to število povečati za tri oz. pet otrok. "Dodajajo dva otroka, potem ima občina možnost, da presodi, če bo dodala še dva dodatna otroka, na koncu je še zapisano, da lahko ravnatelj, če je zapisano, da otrok nujno potrebuje vrtec, določi, da bo tistega otroka sprejel v vrtec," predlog ministrstva razlaga Marjana Kolar, Predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje pri Svizu.

"Ne vem, kako si predlagatelj predstavlja, kako je možno s 17-imi, recimo 11-mesecev starimi otroki, vstopit v oddelek, odpredavat, ali nekaj narediti, da bodo otroci odzivni," je dodala. "Vzgojiteljica mora graditi kontakt med otroci in seboj od jutra do konca svojega delovnega dne, če želi te najmlajše otročke kaj naučiti," pravi Bratuževa.

Le še varstvo

V sindikatu so prepričani, da je edini motiv ministrstva privarčevati na odpuščenih."Po tem predlogu se bo odpuščalo pretežno vzgojiteljice," pravi Bratuževa. Predšolska vzgoja tako po oceni Brede Florjančič, predsednice Združenja ravnateljev predšolske vzgoje, ne bo več vzgojno-izobraževalne funkcije, ampak bo opravljala predvsem varstvo otrok. "Zaznati pa je tudi prelaganje odgovornosti z ministrstva na občine in ravnatelje."

Ministrstvo: nižji stroški za družine

Ministrstvo se sklicuje raziskave, po katerih so otroški vrtci v Sloveniji med najdražjimi v Evropski uniji in v državah OECD. "Iz njih izhaja, da so izdatki na udeleženca na predšolski ravni izobraževanja na udeleženca na predšolski ravni izobraževanja najvišji za Luksemburgom, Islandijo, ZDA in Italijo ter višji od povprečja EU in OECD.," utemeljujejo na ministrstvu. "Z namenom, da se ti stroški znižajo tako za občine kot tudi za družine, ministrstvo predlaga nekatere spremembe standardov in normativov, ki bodo vsekakor zagotovili ohranitev visoke kakovosti otroških vrtcev."

Trdijo, da SVIZ zavaja s predstavljanjem sprememb normativov za vrtce. "Število strokovnih sodelavcev, ki bodo z otroki, se ne spreminja," odgovarjajo in poudarjajo, da velikost skupin ostaja pogojena s prostrorskimi možnostmi, uveljavitev novih normativov pa je prepuščena finančnim možnostim občin in staršev. V sindikatui predšolske vzgoje ocenjujejo, da je to zavajanje. "Staršem je bilo že enkrat obljubljeno, da bodo plačevali manj, ker se bodo nam znižale plače, a se to ni zgodilo."

 

Komentarjev 6
  • feferon 12:08 27.november 2012.

    Je že bilo napisano: država rabi neumne ljudi, da jim slepo sledijo! Vlada dela na tem, da se tiste stvari, ki veljajo za dobre spremeni na slabše. Potem bomo pa čez 20 let imeli neumneže kot so amerikanci, ki se ...prikaži več v šolo hodijo drogirat,spat ipd ne vejo pa niti kje je kakšna država na svetu.

  • ves 23:57 26.november 2012.

    Moj delovnik se ne konča, ko zapustim igralnico. Poteka popoldan, ko se vračam v vrtec na pogovorno uro, roditeljski sestanek, na skupno načrtovanje, v knjižnico, na seminar in na druga izobraževanja. Poteka tudi ob večerih, ko končno najdem mir, da ...prikaži večda vse to zapišem in birokratsko uredim, ter se pripravim na naslednji dan. Iščem nove ustvarjalne ideje, se (samo)izobražujem in sem vesela, da opravljam tako pomembno poslanstvo kot je vzgoja otrok. Ponosna sem, da mi starši zaupajo in da timsko vzgajamo kompetentne in samostojne državljane in postavljamo temelje v življenju vsakega posameznega otroka. Kajti le to, kar požene iz zdravih korenin, najde pot v prihodnost.

  • ves 23:55 26.november 2012.

    Vzgojitelj v vrtcu skrbi za celoten razvoj otroka, razvija otrokovo samostojnost, sposobnost razmišljanja, ustvarjalnega izražanja, komunikacijo, pozitivno podobo o sebi. Delo vzgojitelja obsega pripravo, načrtovanje, izvajanje in evalviranje vzgojnega dela, delo s starši ter sodelovanje pri organizaciji življenja v vrtcu. ...prikaži več. Vzgojitelj mora imeti v paketu vse kvalitete, oblikuje bogato in raznovrstno glasbeno, likovno, plesno in gledališko okolje, mora imeti športne sposobnosti, govorne sposobnosti, ročne spretnosti, obvladovanje socialnih veščin in sposobnosti vodenja skupine. Pomembno je, da je vzgojitelj močna in zrela osebnost, saj vzgaja tudi s svojim vzgledom. Vzgojitelj mora skupaj s pomočnikom načrtovati dejavnosti na podlagi temeljitega poznavanja in razumevanja otrokovega razvoja in njegovih potreb. PA BO LAHKO VSE TO, V DVEH SKUPINAH HKRATI?Kljub temu, da od znižanja plač delam za bistveno manj denarja, sem še vedno vzgojiteljica s srcem. Moj delovnik se ne konč