Slovenija
3825 ogledov

V DeSUS počilo: "Očitno se bodo začele stvari dogajati"

Poslanci DeSUS Državni zbor/Sušnik Matija
Konsolidacija stranke DeSUS ni več možna, meni poslanec Branko Simonovič, ki se je ostro odzval na izjave predsednika stranke Ljuba Jasniča.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič se je ostro odzval na izjave predsednika stranke Ljuba Jasniča po klavzuri glede poziva poslancem k odstopu in pogojevanje. Meni, da konsolidacija stranke z Jasničem na čelu ni več možna. Dovolj je igric, za STA dejal Simonovič, ki razmišlja o izstopu iz DeSUS. Pred tem se bo sicer še pogovoril z občinskim odborom.

Ljubo Jasnič | Avtor: Profimedia Ljubo Jasnič. Profimedia
Jasnič je namreč po petkovi klavzuri v izjavi za medije dejal, da je klavzura svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS pozove k odstopu. Danes je za STA pojasnil, da niso sprejeli sklepa o tem, pač pa je bilo to eno od stališč na klavzuri. O vseh stališčih bo predvidoma v torek prihodnji teden razpravljal izvršni odbor, ki bo pripravil predloge sklepov za svet stranke.

Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršni odbor ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, je odvrnil, da bo v tem primeru hudičevo razmislil, kaj se splača delati ali ne. A glede na napoved Simonoviča, da resno razmišlja o izstopu iz DeSUS, "se bodo očitno začele stvari dogajati".

Poslanci DeSUS DeSUS Slovenija Svet stranke bo odločal o pozivu poslancev k odstopu

Poslanci iščejo rešitev

Poslanci DeSUS so presenečeni nad Jasničevimi izjavami po klavzuri. "Iščemo rešitev, kaj storiti. Nekateri razmišljamo, da bi bilo treba zadevo presekati, drugi menijo, da bi bilo dobro ponovno narediti napor, da se poskušajo konsolidirati", je danes po srečanju treh poslancev DeSUS in predsednika sveta stranke Antona Urha za STA povedal Simonovič.

Po njegovem mnenju pa je zadeva šla tako daleč, da sta le dve možnosti. Sam ocenjuje, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna, s pogojevanjem poslancem pa je težko razmišljati o sodelovanju. Verjame, da je najboljše, da izstopi iz stranke.

seja DZ Alenka Bratušek Slovenija Izstopne izjave zbrali kar v škatli za čevlje, Alenki Bratušek se lahko smeji

A se bo pred oddajo izstopne izjave še pogovoril s člani občinskega odbora DeSUS Izola, ki ga vodi. Spomnil je, da imajo močan občinski odbor, v katerem so se demokratično pogovorili tudi v najbolj turbulentnih časih stranke. Odbor bo sklical predvidoma za petek.

Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil kot poslanec. Tudi v primeru izstopa iz DeSUS želi sodelovati v tej poslanski skupini, če bo ostajala. Če to ne bo mogoče, bo razmislil o nadaljnjih korakih, je napovedal. Konkretnih pogovorov o prestopih v drugo poslansko skupino po njegovih besedah še ni imel, so se pa pogovarjali na kolegialni ravni.

Že dlje časa napeto med vodstvom stranke in poslanci

Med vodstvom DeSUS, ki se je v zadnjem letu in pol nekajkrat zamenjalo, in strankinimi poslanci je že dolgo napeto, zlasti zato, ker poslanci večkrat podprejo predloge vlade Janeza Janše. Simonovič je danes spomnil, da so poslanci zaprosili, da bi svet stranke zavzel stališča in sprejel sklepe glede zakonov v parlamentarnem postopku ter tudi odgovoril glede statusa DeSUS v odnosu do drugih opozicijskih strank.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bogdan76 06:48 14.september 2021.

    Ubogi titoisti nivam pomoči ste pokvarjeni in škodoželni nivam za uspeh in napredek države le svojo rit bi ščitili za kozlat.

  • Primorec 06:13 14.september 2021.

    Okvirno merilo poslancu so njegove predvolilne obljube. Odstopanja so vedno mogoča, ampak za 180 stopinj izigrati volivce je sramotno. Volivci so med ostalim volili poslanca z obljubo, da ne pristopijo SDS in Janši. Ravno ti poslanci s SMC pa omogočajo ...prikaži več vladanje Janše. Torej, poslanci čisto navadni podrepne izdajalske muhe. Niso vredni omembe. Občinski odbor Izola naj ga brcne ven, saj je v veliko sramoto.

  • Avatar Zala
    Zala 02:38 14.september 2021.

    DESUs se je spajdašil s stranko SDS, da bi bil bližje koritu. A za vsakega pujsa pride dan kolin. Končno bodo razpadli.