Slovenija
29 ogledov

V letu in pol do interneta

Beli Grič, internet, kabli Živa Zakšek
Gradnja. Zapletov s služnostmi ne pričakujejo, urejali jih bodo sproti.

S simbolično položitvijo prvih metrov kabla se je začela gradnja odprtega širokopasovnega omrežja v sedmih občinah. "Gre za največji projekt gradnje širokopasovnega omrežja v Sloveniji," izpostavlja Mojca Pekolj, direktorica občinske uprave Občine Mokronog - Trebelno.

Kratek rok

Dela, ki jih v višini slabih 15 milijonov evrov financirata država in Evropska unija, skoraj deset milijonov pa kot zasebna vlagateljica družba GVO, naj bi bila končana konec prihodnjega leta. "Za izgradnjo tisoč kilometrov kabelske kanalizacije je 18 mesecev razmeroma kratek rok, a po naših izkušnjah popolnoma izvedljiv," pojasnjuje direktor družbe Edo Škufca.

"Služnosti še niso rešene. Dogovorjeni smo, da bomo to reševali sproti. Večina gradnje poteka ob občinskih cestah, kjer občina daje služnosti brezplačno, in enako bomo pričakovali od občanov," dodaja Pekoljeva.

Zbori občanov

Te dni potekajo po občinah v zvezi s projektom zbori občanov. "Najpogostejše dileme so glede tehničnih rešitev, kaj sploh pomeni optično vlakno, kaj bodo prebivalci s tem pridobili in kdo bo pravzaprav dobil internet," pravi Škufca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.