Slovenija
38780 ogledov

"V naši restavraciji Inštitut 8. marec ni zaželen"

Zbiranje podpisov, Inštitut. 8. marec Inštitut 8. marec
Predlagali so jim, naj letake vržejo v stranišče.

V nedeljo, 27. novembra, se nam obeta referendumski trojček. Odločali bomo o spremembah zakonu o vladi, o dolgotrajni oskrbi ter o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zahtevo za vse tri referendume je dala SDS.

V kampanjo so se vključile številne politične stranke, fizične osebe in civilna družba. Med drugim smo poročali, da se bo kot fizična oseba v kampanjo vključil tudi sedanji direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki se je zato pridružil tudi družbenemu omrežju twitter, kjer je že napovedal ustavno presojo, če bo novela zakona sprejeta.

Intenzivno pa kampanjo v podporo vsem trem zakonom izvajajo tudi v Inštitutu 8. marec pod vodstvom Nike Kovač, kjer so med kampanjo naleteli na številne nasprotnike. Kot so zapisali, so se iz tega marsikaj naučili, med drugim, kako pogosto lahko slišijo "ne".

Zaupali so, da so na tovrsten odnos naleteli v znani ljubljanski restavraciji, kjer so jim odvrnili: "Ne, ne bomo obesili vaših plakatov. V naši restavraciji Inštitut 8. marec ni zaželen. Predlagamo vam, da letake vržete v stranišče."

S tem pa da so se naučili, "kako vedno znova premagati same sebe, se nasmehniti in odgovarjati na novinarska vprašanja, potem ko te na tiskovni konferenci nekdo napade, dvigniti glavo in nadaljevati kampanjo po obiskih policije, zapreti twitter in se nasmehniti, ko bivši predsednik vlade že 15. o tebi napiše laž, ti pa si popolnoma nemočen" ...

Kot pišejo, smo ljudje "utrujeni in naveličani". "Tudi v kolektivu se vedno težje smejimo in najdemo upanje," dodajajo.

A kljub temu niso izgubili upanja, saj so v številnih mestih lepo sprejeti, so zapisali. 

O čem sploh odločamo?

Referendum o spremembah zakona o vladi so v SDS zahtevali, ker se ne strinjajo s širitvijo vlade za tri ministrstva, kot to načrtuje vlada Roberta Goloba. Poleg reorganizacije posameznih ministrstev, bi na novo ustanovili ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. V SDS ocenjujejo, da bi dodatna ministrstva prinesla le dodatne stroške. V koalicijskih poslanskih skupinah pa SDS očitajo, da želi z referendumskimi postopki le zavlačevati postopek o oblikovanju nove vlade. V opozicijski NSi tega referenduma ne podpirajo, saj menijo, da ima vsaka vlada pravico, da si delo organizira tako, kot sama misli, da bo lahko najbolj operativna.

V koaliciji poudarjajo, da novela zakona o RTVS prinaša depolitizacijo javnega zavoda, stranka SDS, ki je pobudnica referenduma, pa meni, da novela z enim zamahom obglavlja vodstvo in programski svet RTVS. Proti uveljavitvi novele so tudi v NSi, zato referendum podpirajo.

Sprememba zakona o dolgotrajni oskrbi za leto dni zamika uveljavitev zakona, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše in ga je DZ sprejel decembra lani. Vlada pravi, da je zamik izvajanja zakona nujen, ker sta vsebina in financiranje osnovnega zakona pomanjkljiva in ne omogoča izvajanja v praksi, kar potrjuje tudi stroka. Novela prinaša tudi dodatna sredstva za dvig plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter za kadrovsko širitev, prav tako so želeli preprečiti, da bi se povečani stroški dela prelili v cene oskrbnin v domovih starejših.

Danijel Bešič Loredan Slovenija Nov manever Loredana glede dolgotrajne oskrbe

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar MS
    MS 12:51 22.november 2022.

    DA, DA, DA!

  • leonardo 06:55 22.november 2022.

    Ja seveda. 3 x ZA. Tisti, ki pa radi gledajo Novo TVSW pa naj preklopijo na Noro 24. Jaz ne gledam več TVS ( najmanj poročila), rad pa bi dočakal ponovno oddajo g. Štefančiča in še marsikoga drugega, da ne bom našteval.

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:21 22.november 2022.

    Tale osmi marec je sicer klub nepotešenih babnic, če mene vprašate ;)...Ampak ker so stopile Janezu in njegovi SDSsovski bandi na žulj, jih podpiram...;)