Slovenija
22 ogledov

V nekaj minutah izgubili vse

Razdejanje v Bistrici ob Sotli Občina Bistrica ob Sotli
Posledice. Škode zaradi pustošenja toče bo za več milijonov evrov.

“Toča je 15 minut padala v prazno, saj je že v prvih desetih minutah uničila vse,” pravi vinogradnik Bojan Berkovič z Bizeljskega. “Tarnanje ne pomaga; če hočemo vsaj čez tri leta imeti pridelek, bomo morali vzeti v roke škarje in začeti rez trte,” pojasnjuje. Nekateri so se rezi lotili že včeraj, po Berkovičevem mnenju pa se bo objektivna slika pokazala čez dva ali tri dni. Poleg tega je prepričan, da bo po tej ujmi na Bizeljskem vsaj 400 hektarjev vinogradov manj, saj jih bodo ljudje posekali.

Na območju Pišec in Bizeljskega je po podatkih Občine Brežice opustošenih tisoč hektarjev površin, Ivan Molan, brežiški župan, pa je že napovedal izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo odločali o pomoči občanom pri najnujnejši sanaciji poškodb na objektih.

Toča, kakršne ne pomnijo
“Poškodovana je polovica zgradb v občini, četrtina od teh zelo močno,” pa pravi Franjo Debelak, župan sosednje Bistrice ob Sotli. Toča z orkanskim vetrom je marsikomu uničila vse, opozarja Debelak, ki upa na pomoč države, čeprav, kot dodaja, tudi za odpravo lanskih posledic neurja niso dobili še niti centa.

“Niti najstarejši ne pomnijo takšne toče vseh možnih oblik in velikosti,” pravi Andrej Dušan Kocman, župan Občine Kozje. Prave razsežnosti razdejanja so se pokazale šele včeraj. Uničenih je tudi precej cest in ponekod so te še vedno neprevozne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.