Slovenija
1670 ogledov

"Poskrbeli bomo, da bo desetletje mrtvila stvar preteklosti"

Vasko Simoniti Saša Despot
V letu 2021 ministrstvo obljublja rekordna vlaganja v kulturo.

"Na področju kulture je potrebno izboljšati celoten sistem javnega financiranja kulture. Šarčeva vlada ni pustila le praznih skladišč zaščitne opreme, pustila je tudi relativno nizek delež proračuna namenjen kulturi in umetnosti," na vprašanje, kakšne spremembe se v njihovem resorju obetajo v letu 2021, odgovarjajo na ministrstvu za kulturo.

Trend podhranjene kulture in umetnosti je po njihovih besedah star že desetletje in več. "Nazadnje je kultura presegla 2 odstotka BDP pod prvim mandatom dr. Vaska Simonitija, od 2004 do 2008. Nato so sledili občutni rezi v panogo. Leto 2020 je bilo leto izzivov in preživetja za vso kulturno panogo. Leto 2021 pa bomo skupaj z družbenimi deležniki na področju kulture poskrbeli, da bo desetletje kulturnega mrtvila, ko so vlade ena za drugi nižala sredstva za kulturo, končno stvar preteklosti," dodajajo.

Grafit pred Moderno galerijo v Ljubljani Slovenija Imenovali novo vodstvo, sledil je ta velikanski grafit pred stavbo

Zagotavljajo, da na kulturo niso pozabili

Za prihodnje leto tako pripravljajo nov zakon o vlaganjih v kulturo. "Prvič v zgodovini samostojne Slovenije smo v pogajanjih uspeli doseči, da bo kultura izrecno izpostavljena v kohezijskih sredstvih v okviru stebra Turizem in kultura. Poleg tega smo zaenkrat v zaključku pogajanj za visoka sredstva v okviru sklada za okrevanje in odpornost, ki bo zagotovil dodatna sredstva za digitalizacijo in investicije v kulturi. Če bi na kulturo pozabili, ne bi osebno sodelovala pri vseh pogajanjih za kohezijska sredstva in zato na ministrstvu tako rekoč vsak dan preždela do 19. ali celo 20. ure zvečer," pravijo.

Prejšnja vlada je sicer že konec leta 2019 sprejela zakon o zagotavljanju sredstev za posebne programe v kulturi, a kot pravijo na Simonitijevem ministrstvu, ga v predlogu proračunov 2021 in 2022 ni uveljavila. "Minister Simoniti je uspel doseči, da se je v okviru rebalansov za leti 2021 in 2022 uveljavil tudi zakon 'o kulturnem evru', s čimer bo zagotovljenih dodatnih nekaj več kot 9 milijonov evrov sredstev samo v letu 2021," zagotavljajo.

Najbolj pa so ponosni, da bo v kulturo v letu 2021 vloženih več kot 2% BDP. "Še več – gre za rekordni proračun, najvišji v zgodovini samostojne Slovenije, v višini kar 238 milijonov evrov," trdijo.

Rekordni razpis za sanacijo občinskih objektov kulturne dediščine

Vlagali bodo tudi v infrastrukturo. Kot pravijo, so že sklenili dogovore za financiranje Centra Rotovž in za popolno izgradnjo Arhiva Slovenije, urejajo pa tudi postopke za zagotovitev prostorov za Prirodoslovni muzej. "Pripravlja se rekordni razpis za sanacijo občinskih objektov kulturne dediščine in za kulturne domove," dodajajo na ministrstvu.

Nič več "pogrošnih" knjig

Kot pravijo na ministrstvu, so zagotovili milijon evrov dodatnih sredstev za knjigo prek Javne agencije za knjigo (JAK) in še 500.000 evrov dodatnih sredstev knjižnicam za nakup knjižničnega gradiva, "pri čemer smo končno definirali pogoje nakupov tako, da so zavezani za ta sredstva nakupovati vrhunsko literarno, humanistično in znanstveno gradivo, predvsem slovenskih avtorjev, e-knjige, zvočne knjige, mladinsko in otroško književnost in za ta sredstva končno ne morejo kupovati vodičev po tujih državah, knjig v tujih jezikih in nelektoriranih pogrošnih knjig, za kar imajo sredstva v občinskih proračunih". Kot zatrjujejo, so s tem bistveno opolnomočili izvirno slovensko leposlovje in humanistiko in zagotovili preživetje slovenski knjigi.

Jože Dežman KULTURNA POLITIKA Gorenjska Dr. Jože Dežman po 10 letih vnovič direktor

nina.sprohar@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 7
  • rospioti 10:35 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • Friderik1950 15:00 03.januar 2021.

    Tak je prav. Smo žepna država in ne rabimo neke sub kulture, pa neresnične kulture, pa nadresnične kulture. Ne rabimo nobenih buržoaznih teatrov, pa nekih intrade umetnikov, pa neke metelkove. Ne! Rabimo svojo kulturo. Se reče dva zapita pesnika, dva ...prikaži večdva tri morda štiri pisatle, take štark,Hemingvejevske, več ali manj na domačem šnopsu, ja pa ljudska gledališča, koliko jih je še ostalo, pa pihalne godbe, pa se že neha. To je to. Ja pa novo galerijo na Štajerskem, ker radi rišemo. Ja, to je vse.

  • Ender3 13:09 03.januar 2021.

    Vasko je tipičen intelekt SDSa, slabšega bi težko našli.