Slovenija
2507 ogledov

V primeru utopitve 10-letnega dečka ministrstvo ukrepalo

PU Nova Gorica
Ministrstvo za delo je socialni inšpekciji predlagalo nadzor nad ravnanjem pristojnega centra za socialno delo. Po besedah pristojnega ministra nadzor že poteka.

Ministrstvo za delo je socialni inšpekciji po utopitvi desetletnega dečka pretekli teden v Soči in izpovedi staršev predlagalo nadzor nad ravnanjem Centra za socialno delo (CSD) Severna Primorska, je poročal Radio Slovenija.

Državni organi morajo biti ob za ljudi tako bolečih dogodkih še posebej pozorni, da poleg izvajanja svojih zakonskih nalog pokažejo tudi človečnost, so zapisali v izjavi na ministrstvu za delo in socialni inšpekciji takoj po prejetju pisma predlagali nadzor nad ravnanjem centra. O vseh ugotovitvah bodo starša tudi osebno seznanili, so na ministrstvu zagotovili za radio.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je za Kanal A zatrdil, da je po dogodku odredil inšpekcijski nadzor nad delom CSD, ki že poteka. "Želel bi, da ob takšni tragediji ohranimo dostojen in spoštljiv nivo komunikacije," je dodal Cigler Kralj. Po navedbah Kanala A bo ministrstvo za notranje zadeve preverilo ravnanje policije v tem primeru.

Obvestili so ju šele pet ur po dogodku

Starša sta namreč v dneh po tragični utopitvi 10-letnega sina v reki Soči pri Solkanu minuli torek v javnem pismu opozorila na nekatera ravnanja pristojnih organov. Med drugim sta pojasnila, da ob nesreči nista bila prisotna, pristojni pa da so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Slovenija Starša tragično umrlega dečka: "Kako, da naju o nesreči ni nihče obvestil še 5 ur po dogodku?"

Tudi po tem, ko sta starša izvedela za nesrečo, nista mogla stopiti v stik z otrokoma in starimi starši, ker da jima delavke centra za socialno delo niso omogočile pogovora z njimi. Ob prizadevanjih staršev, da bi videla ponesrečenega otroka, se je na zapletlo še na inštitutu za sodno medicino in na Žalah. Od sina sta se tako lahko poslovila, kot sta navedla, šele po nekaj ostrih besedah in šele dan po dogodku.

Direktor inštituta za sodno medicino je za Radio Slovenija pojasnil, da pri njih slovo od pokojnika omogočijo le v redkih izjemah. Odločitev o tem je v rokah zdravnika, ki pa je bil v času njunih klicev na terenu. Prav tako inštitut nima ne kadrov ne ustreznih prostorov za dostojno slovo od pokojnika. Na Žalah pa imajo za slovo in pogrebe ustaljeno časovnico, ki so se je držali tudi v tem primeru. Po vztrajanju staršev pa so jim slovo od sina omogočili v eni uri, so za radio pojasnili na Žalah.

Soča pri Kobaridu Soča Slovenija Po utopitvi 10-letnega otroka se bodo vendarle pogovorili o varnosti

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
 • Avatar JazenJašna
  JazenJašna 22:39 04.avgust 2020.

  CSD pa kdaj bo nekdo spodfukal te prepotentne uradnike v teh centrih,ki nimajo pojma o ničemer,še najmaj pa o družinah in težavah!Rešujejo takoj in "uspešno"samo zahtevke in vloge šiptarjev,ker se bojijo za svoje riti!

 • bojči 21:36 04.avgust 2020.

  nadaljujem pameten elektrarna ima točno določen režim zaradi karega ti lahko vklopiš bilo kateri stroj----- ali razumeš kreten. sožalje za malega

 • bojči 21:32 04.avgust 2020.

  da friderik, moralno je odgovoren pahor..janša, počivalšek, kučan..direktor.....kreten--- kljub napisanim opozorilom je,,,, on povrhu tega še solkanc ignoriral ta ista, in sedaj vsi dugi krivi, obenem vsi vemo da je tam zaradi elektrarne nevarno--- on že tako ne zna plavat- ...prikaži več biti pomemben....direkno krivec je važič ki je ignoriral vse... sicer pa tam ni kopala cona... in ne mi nakladat ker sem bil tam...pustimo to kako smo kričali da…..drugič ne bodi pameten elektrarna ima točn0 določen režim za

Sorodne novice