Slovenija
28 ogledov

V zdravstvu bomo uvedli splošno participacijo

Dorijan Marušič , minister za zdravje Anže Petkovšek
Vprašanje financiranja zdravstvenega sistema je rešeno. Uvedli bomo sistem splošne participacije, ki bo zasnovana na osnovi dohodka posameznika.

Ministrstvo za zdravje bo prihodnji teden vladi v potrditev predložilo dokument nadgradnje zdravstvenega sistema. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili še, da so na sestanku razrešili vprašanje spremembe financiranja zdravstvenega sistema in se dogovorili za uvedbo splošne participacije.

Pristojni ministri so torej potrdili ključne usmeritve dokumenta nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020 in s tem razrešili temeljno vprašanje spremembe financiranja. Dogovorili so se, da se za pokrivanje košarice zdravstvenih pravic, poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja, uvede splošna participacija.

"Participacija bo solidarna in pravična"

Kot pojasnjujejo, bo splošna participacija finančno nevtralna, tako z vidika zavarovancev kot proračuna države. "Vzpostavljena in diferencirana bo na osnovi dohodka posameznika in predstavlja bolj solidaren in pravičnejši način zbiranja sredstev za potrebe zdravstva in dolgotrajne oskrbe," so zapisali.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki uveljavlja ključne spremembe financiranja zdravstva, bo za obravnavo na seji vlade pripravljena predvidoma septembra letos.

Komentarjev 4
  • AnčaBananča 19:43 13.julij 2011.

    Jaaaa, ki prikaz dejanskih "prihodkov" je tako pravičen.. to bo samo spodbudilo prikrivanje podatkov - kdo bo tukaj pravičen? In kdo bo nastradal? spet..

  • Bizgec 19:17 13.julij 2011.

    Jp. Najnizji davcni razred, socialna pomoc, najcenejsi vrtec, itd. Bajta pa vila, ne, dvorec, v garazi par mercedesov...

  • privat 19:13 13.julij 2011.

    super zdaj bomo imeli vsaj zdravstvo po meri človeka...koga vi spet nategujete??