Slovenija
17 ogledov

Varčevanje in rast brezposelnosti zmanjšali potrošnjo

Merkurjevi delavci so se v želji po zaščiti interesov povezali z odvetniško pisa Žurnal24 main
Banka Slovenije pri analizi trenutnega stanja ugotavlja rast brezposelnosti in inflacije ter zmanjšanje potrošnje, gospodarske dejavnosti in kreditiranja. Sicer napoveduje znižanje inflacije.

Vse večja brezposelnost, varčevalni ukrepi, negotova prihodnost gospodarstva in zniževanje stroškov dela so prispevali k zmanjšanju domače končne potrošnje. Našteti so sicer nujni ukrepi za ponovno vzpostavitev konkurenčnosti gospodarstva, so pojasnili v Banki Slovenije, potem ko so obravnavali trenutna gospodarska in finančna gibanja.

Slabša gospodarska dejavnost in kreditiranje

Prav tako je posledično upadel izvoz in industrijska proizvodnja, kar se je zgodilo v celotnem evroobmočju zaradi zaostrovanja krize in zmanjševanja gospodarske dejavnosti, ugotavlja svet Banke Slovenije in opozarja, da vlada za letos načrtuje znižanje proračunskega primanjkljaja, za kar bo potrebno krčenje javnih izdatkov in učinkovitejše proračunsko načrtovanje.

Banke so ob vse težjem dostopu do tujih virov financiranja zaostrile posojilne pogoje za gospodarstvo in nadaljevale zmanjševanje kreditiranja.

Banka Slovenije: inflacija se bo znižvala

Inflacija v Sloveniji je februarja na letni ravni znašala 2,8 odstotka in je bila malenkost višja od povprečja v območju evra (2,7 odstotka). Krepitev je predvsem posledica kratkoročnega povišanja prispevka cen storitev in ponovne rasti cen energentov, v prihodnjih mesecih pa Banka Slovenije pričakuje, da se bo inflacija zniževala.

Tveganje za morebitni dvig inflacije predstavljajo naraščanje cen nafte na svetovnih trgih in cenovni pritiski v sektorjih z omejeno konkurenco, predvsem pri komunalnih storitvah in javnem prevozu, pojasnjujejo na Banki Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.