Slovenija
37 ogledov

Varuhinja poziv sprejela

Odrasli ne morejo po eni strani podpirati nasilje, po drugi pa pričakovati mirol Žurnal24 main
Varuhinja je sprejela poziv psihologa Matica Munca, naj s svojo avtoriteto deklici s Koroškega omogoči varen prostor, v katerem bi lahko dokončno ovrgli ali potrdili sum spolne zlorabe. Pristojni organi, še opozarja namestnik varuhinje, bi morali svoje delo opraviti čim prej.

"Varuh si ves čas prizadeva, da bi pristojni organi opravili svoje delo čim prej in ugotovili utemeljenost suma spolne zlorabe otroka, nato pa na tej podlagi ustavili ali pa začeli ustrezne postopke," je pojasnil namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič.

Matic Munc iz svetovalnice Akcija!, sodelavka Natalija Markač in zagovornik očeta koroške deklice Iztok Drozdek so pobudo varuhinji argumentirali z Evropsko konvencijo o otrokovih pravicah, ki je po njihovem nad pravnomočno sodbo sodišča. Dolčič je ob tem pojasnil, da se "v skladu z 8. členom Ustave Republike Slovenije ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe uporabljajo neposredno, kar pomeni, da so v hierarhiji pravnih aktov nad zakoni. Sodišča so zato pri odločanju vezana na določbe mednarodnih konvencij tako, da morajo upoštevati njihove določbe, tudi če posamezen zakon določeno vprašanje ureja drugače."

 

Resnica je potrebna čim prej

Tudi predsednica društva Beli obroč Slovenije in višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer je glede poziva dejala, da je "škoda, da tako pozno". Pobuda se ji zdi v redu, "ker otrok ne more živeti takšnega življenja nekje skrit".

"Meni se zdi, da je treba narediti vse, da otrok ni ujetnik lastnih staršev, ampak da živi normalno otroštvo, država pa mora poskrbeti, da se ugotovi, kaj se je z njim v resnici dogajalo, in to čim prej," je še dejala Nussdorferjeva.

Skrivajo otroka pred mamo

Po besedah Mirana Kosa, odvetnika matere koroške deklice, "očetu in njegovima pomočnikoma absolutno ne moremo verjeti, njihov edini cilj je zopet pretentati slovensko javnost in pristojne organe in še naprej skrivati otroka pred mamo oziroma ga mami ne predodeliti," je med drugim zapisal v odgovoru na naša vprašanja.

"Oče, ki mami ne priznava pravic, ki ji gredo kot staršu in ki ji gredo po pravnomočni sodbi, in oče, ki otroku odreka pravico biti z mamo, je zelo, zelo pogojno (po našem mnenju) oče, ki sploh lahko izvršuje roditeljsko pravico," še meni Kos.

Komentarjev 1
  • privat 18:59 27.julij 2011.

    ah...tukaj ne bo kruha!! Ona dobi svojo plačo samo da se šopiri,ne pa da dela!