Slovenija
10 ogledov

Za očeta "koroške deklice" mesec dni pripora

Slika je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je za očeta "koroške deklice" odredila enomesečni pripor zaradi suma storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe.

Odredbo pripora je potrdil direktor sodišča Zvonko Ulcej. Oče deklice je v priporu v Mariboru. Zaradi zadrževanja mladoletne osebe mu grozi zaporna kazen od enega do petih let.

Deklice niso našli

V sredo so pri očetu štiriletne deklice opravili hišno preiskave. Očetu so odvzeli prostost, deklice pa v preiskavi niso našli. "Oče deklico še vedno zadržuje na neznanem mestu in ji z nezakonitimi ravnanji preprečuje stike z materjo ter vsemi strokovnimi osebami, ki morajo biti vključene pri razvoju otroka," je pojasnila Milena Trbulin s Policijske uprave Celje.

Po nekaterih informacijah naj bi se deklica nahajala v tujini, zato naj bi policisti za pomoč že prosili tudi kolege iz tujine.

"Storili so napako"

Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! meni, da je "policija sledila neutemeljenim izjavam v medijih, predvsem odvetnika Mirana Kosa in žal posledično tudi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, da gre za 'ugrabitev' deklice".

Munc je prepričan, da je policija s hišno preiskavo storila veliko napako. "Oče je želel pri hišni preiskavi za pričo imeti našo svetovalko Natalijo Markač, a policija ji tega ni dovolila," je povedal. Namesto nje je s seboj pripeljala dve priči, ki ju je, kot pavi Munc "nekje pobrala in zanje trdila, da sta neodvisni". Zaradi tega bi lahko imel oče, če se priči izkažeta za neverodostojni, pozneje v postopku težave.


Neuspešna izvršba

Spomnimo, sodišče je lani odločilo, da mora oče deklico izročiti materi. Ker deklice zaradi suma, da jo spolno zlorablja materin oče, ni želel izročiti, je četrtega marca letos potekala sodna izvršba, pri kateri je sodelovala tudi policija. Deklice na očetovem domu takrat niso našli.

Policijska preiskava obtožb o spolni zlorabi ni potrdila, tožilstvo v Slovenj Gradcu pa je očetovo ovadbo zavrglo. Pregon kot subsidiarni tožilec od tedaj naprej nadaljuje oče, ki poskuša zbrati dokaze in dopolnitev izvedenskega mnenja.

"Pristojno sodišče namreč zavrača izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi deklico lahko na varen način prepeljali k izvedenkam in ustrezno pregledali in testirali," so zapisali v Svetovalnici Akcija! "Mnenje bi bilo v takšnem primeru dopolnjeno in kazenski pregon bi se lahko nadaljeval po uradni dolžnosti." Zlorabe deklice delno izvedensko mnenje, na podlagi katerega je temeljila odločitev sodišča, ni ne potrdilo ne izključilo.
Komentarjev 1