Slovenija
28 ogledov

Večina bo cene znižala do 50 odstotkov

Razprodaje Anže Petkovšek
Slovenski trgovci bodo v ponedeljek začeli poletno sezonsko razprodajo tekstila in obutve, med katero bodo občutneje znižali cene izdelkov.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarja, da mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo. Torej ima takšne pravice, kot če bi kupil blago v redni prodaji, torej takrat, ko ni sezonskih razprodaj.


Pritožbe zaradi nepravilnega označevanja cen

Če potrošnik na razprodaji kupi izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želi imeti, trgovec tega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca je odvisno, kako bo obravnaval potrošnikovo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj.

Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, so pristojne lokalne izpostave tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Največ pritožb potrošnikov v pravni pisarni ZPS se sicer vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje.

Cene enake kljub višjemu DDV

V Hervisu so cene znižali že en teden pred razprodajami. Izdelki so znižani za do 50 odstotkov. "Cene zaradi dviga DDV niso nič manj znižane, nasprotno, znižanja so še izdatnejša kot doslej, saj čas razprodaj vidimo tudi kot priložnost za povečanje prodaje," je povedal direktor Hervisa Aleš Černe. Letošnji prodajni hit so predvsem kolesa.

V Intersportu bodo oblačila, obutev in oprema med znižanjem ugodnejša za od 20 do 50 odstotkov. V vsaki prodajalni so pripravili še poseben nabor izdelkov iz prejšnjih sezon, ki so znižani za 70 odstotkov. Največ povpraševanja pričakujejo po poletnih oblačilih in obutvi, tekaškem, pohodniškem in kolesarskem programu pa po opremi za kampiranje, vodnem programu, rolerjih. Že pred razprodajami so ponudili 30-odstotni popust za oblačila in obutev.

Večina bo cene znižala do 50 odstotkov

Modiana bo prav tako ponudila popuste do 50 odstotkov. Večje povpraševanje pričakujejo pri nekoliko dražjih izdelkih, ki bodo s popusti dostopnejši. Pred uradnim začetkom so prav tako že ponudili popuste do 50 odstotkov, vendar bodo po napovedih te popuste s ponedeljkom še povečali.

Do 50 odstotkov bodo cene nižali tudi v Emporiumu. Potrošnikom so izdelke že pred začetkom razprodaj znižali za do 30 odstotkov. Tudi ti popusti so bili za kupce zanimivi, so nam pojasnili v Emporiumu.

V Sportininih prodajalnah bodo nadaljevali popuste do 50 odstotkov, vendar bo ponudba izdelkov s popusti še bistveno večja, saj bo znižana že skoraj vsa zaloga izdelkov kolekcije pomlad in poletje. Med uradnimi razprodajami je največ povpraševanja po tipičnih sezonskih izdelkih. Ti izdelki so navadno tudi med najbolj znižanimi.

V trgovinah so že začeli sezonske popuste in z odzivi so zadovoljni. "Razprodaje so še vedno prelomnica, saj ugodnejšega nakupa, kot je v tem času, ni. Razprodaje tako še vedno privabijo določen segment kupcev. Vendar med razprodajami navadno kupujejo tisti, ki drugače niso naše redne stranke, a jih pritegnejo zelo ugodne cene," so pojasnili v Sportini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.