Slovenija
26 ogledov

Večinoma izplačan

Lojze Raško, sindikalist, ZSSS Podravja in Koroške Mojca Marot
Regres. Ponekod z izplačili še zamujajo, nekateri pa so izplačali tudi več kot tisoč evrov bruto.

"Večina podjetij na Koroškem je letošnji regres že izplačala, kakšna desetina še ne. V povprečju gre za 850 evrov bruto, nekateri pa so izplačali tudi dobrih tisoč evrov," pravi Lojze Raško, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Podravja in Koroške.

Likvidnostne težave

Pozitivno izstopajo podjetja Puro tehnika Slovenj Gradec, Ko-si, Metal Ravne, Johnson Controls in podjetja iz skupine Tab. Med tistimi, kjer delavci na regres zaradi likvidnostnih težav še čakajo, pa so Gradbeno podjetje Radlje, Kograd IGEM, Gašper trženje, nekateri hoteli, Livarna Vuzenica in podjetja CPM Gradbeni materiali. "Problem je tudi Javno komunalno podjetje Radlje ob Dravi, kjer je direktor samovoljno znižal regres na le 693 evrov bruto, češ da mu to zakon zaradi slabega poslovanja dovoljuje," opozarja Raško.


Veliko le za kratek čas

Na Koroškem se je tudi nekoliko znižala stopnja brezposelnosti, saj je bilo konec junija na štirih koroških uradih za delo prijavljenih 4.022 brezposelnih, kar je 12 odstotkov manj kot konec prejšnjega leta. "Od vseh zaposlenih v nekdanjih Preventovih družbah jih je trenutno zaposlena slaba polovica, a veliko le za določen čas," dodaja Raško, ki se zato boji, da bi se utegnila brezposelnost kmalu spet povečati. Trenutno so v veliki negotovosti tudi delavci Lesne Tovarne ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh, ki je v večinski lasti družbe Prevent Les, ta pa del stečajne mase Prevent Globala in se prodaja. "Od odgovornih ne dobimo nikakršnih informacij, nas pa skrbi, ali bo novi kupec ohranil proizvodnjo in s tem delovna mesta 270 ljudi," pravi Bogdan Detečnik, sindikalist Lesne TIP. Kupec naj bi bil znan v teh dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.