Slovenija
9861 ogledov

Velika novost pri plačilu davkov, sto tisoči si bodo oddahnili

Denar, evri
V eDavkih odslej ne bo več treba nameščati podpisne komponente, dokumente bo mogoče oddajati celo brez digitalnega potrdila.

"Na informacijskem sistemu eDavki je spremenjen in poenostavljen način oddajanja elektronskih dokumentov za vse zavezance," so sporočili s finančne uprave. Dokumente bo odslej mogoče oddajati brez uporabe kvalificiranega digitalnega potrdila, saj je v sistem mogoče vstopiti tudi z davčno številko in geslom. Še bolj pa si bodo uporabniki najbrž oddahnili, ker za oddajo dokumentov ne bo več potrebna podpisna komponenta, ki so jo morali zdaj vsi uporabniki nameščati na računalnik in jo posodabljati, za uporabnike Applovih računalnikov je bila to skoraj misija nemogoče.

"Poenostavljen način oddajanja dokumentov, ki je že v uporabi pri oddaji dokumentov, kadar se v portal eDavki vstopa prek mobilne aplikacije oz. prek uporabniškega računa, smo tako razširili še na primere, ko se v portal eDavki vstopa z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila," pojasnjujejo na finančni upravi.

Zaradi poenostavitve bo mogoče eDavke uporabljati na različnih brskalnikih (IE, Firefox, Chrome) in v različnih operacijskih sistemih (Windows, OS X, Linux) brez zahtevnega nameščanja podpisne komponente, zagotavljajo.

Izjema dokumenti, ki se vročajo osebno

"Pri dokumentih, ki se osebno elektronsko vročajo velja posebnost. Tudi pri oddaji eVročilnice se uporablja poenostavljen način, vendar lahko eVročilnico odda le tisti zavezanec, ki je vstopil v portal eDavki z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila," opozarjajo na finančni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • pulse 14:00 17.junij 2019.

    Naj še prosim objavijo, kaj bodo naredili v primeru zlorab... Do gesel je namreč zelo enostavno priti in jih zlorabiti...