Slovenija
5334 ogledov

Velikanska podražitev: Zavarovalnice se branijo, Levica bi jih ukinila

zdravstvena kartica Žurnal24 main
Zavarovalnice trdijo, da je dvig upravičen, v Levici se z njimi nikakor ne strinjajo.

Sklicujejo se na vse višje odhodke

Slovensko zavarovalno združenje je stopilo v bran zavarovalnici Generali, ki je pred včeraj najavila dvig mesečnega obroka dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Kot so pojasnili, so nazadnje dvignili premijo leta 2019, podobno tudi drugi dve zavarovalnici.

"Od leta 2019 do konca leta 2022 so se odhodki javne zdravstvene blagajne povišali za milijardo evrov, odhodki tistih storitev, ki imajo doplačila, so se povišali za 700 milijonov evrov ali za 31 odstotkov, odhodki za zdravila, ki predstavljajo pretežni del odhodkov PDZZ, pa so se povišali kar za 36 odstotkov," utemeljujejo v Slovenskem zavarovalnem združenju.

Kot dodajajo, se trend rasti nadaljuje tudi v letu 2023, "to izhaja tudi iz finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki pa še ni upošteval napovedanih in nekaterih tudi že realiziranih dvigov stroškov dela v zdravstvu".

Med razlogi, ki upravičujejo dvig mesečne premije, so v Slovenskem zavarovalnem združenju navedli starajočo se družba, ki ima vedno več potreb po zdravstvenih storitvah, medicinsko inflacijo (napredek pri zdravljenju, zdravilih in pripomočkih), splošen dvig cen storitev, višje osebne dohodke v zdravstvu, povečan obseg dela v zdravstvu (neomejeno izvajanje storitev zaradi skrajševanja čakalnih dob) ter skrite rezerve v zdravstvu (organizacije, nabave in podobno).

Namesto zavarovalnicam bi sredstva vložili v javno blagajno

V Levici medtem trdijo, da številke dokazujejo neupravičenost dviga premij. Kot so pojasnili, so se poglobili v letna poročila in prišli do zaključka, da bi bilo mogoče na letni ravni prihraniti najmanj 45 milijonov evrov iz naslova prihranka pri obratovalnih stroških, ki bi jih lahko namenili javni blagajni. "Od leta 2006 bi tako lahko prihranili kar 750 milijonov evrov," verjamejo.

"Iz letnega poročila Agencije za zavarovalniški nadzor je razvidno, da so zavarovalnice v letu 2020 zbrale 626 milijonov evrov iz naslova premij za dopolnilno zavarovanje. Od tega je šlo za izvajanje storitev zdravstvenega zavarovanja 498 milijonov - obratovalni stroški zavarovalnic so predstavljali 47 milijonov, čistega izida pa so imele 17 milijonov evrov. 60 milijonov, ki bi jim sicer pripadel kot del dobička, so morale vložiti v program skrajševanja čakalnih vrst," so zapisali.

Za 2021 so bile po njihovih besedah številke podobne - zbranega je bilo malo manj denarja, za zdravljenje pa ga je bilo porabljenega nekaj več.

Zato predlagajo, da bi namesto zavarovalnic vse ta sredstva (od leta 2006 smo zavarovalnicam po njihovih izračunih namenili malo manj kot milijardo evrov) prejel ZZZS.

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je izjemno nesocialna in nepravična (in prikrito obvezna) dajatev, ki nesorazmerno obremenjuje najranljivejše skupine prebivalstva, medtem ko se v žepe zavarovalnic kanalizira ogromne količine denarja (Zavarovalnica Generali je tako leta 2022 pridelala 15.006.220 € čistega dobička, leto poprej pa 26.413.811 €) Od tega predstavlja čisti izid iz naslova dopolnilnega zavarovanja obe leti dobre tri milijone evrov - dopolnilno zavarovanje je torej zavarovalnici Generali v letu 2022 predstavljalo dobrih 10 % dobička," so zapisali in pozvali k odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:04 07.april 2023.

    ne rabimo slabih politikov in mafijcev...bomo državljani sami ukinili to zavarovalniško mafijo...kako? Tako da bomo prekinili prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Jaz imam tega dovolj, ker moram v lekarni vedno še nekaj doplačat. Zobarju pa itak vse vedno plačam, kar reče.

  • Soljatar 19:43 06.april 2023.

    lažejo zavarovalnice in trenutna oblast, to je fakt...bleferji da jih iščeš...

  • Soljatar 19:41 06.april 2023.

    zavarovalničarji lažejo, kot pes teče...