Slovenija
10446 ogledov

Veter spreminja podobo slovenskih mest

Močan veter
Močan veter ruva drevesa, odkriva strehe in podira reklamne panoje.

Po državi že ves dan piha močnejši veter, zaradi katerega za ves zahodni del Slovenije še vedno velja rdeča stopnja vremenske ogroženosti. Veter je že povzročil nekaj težav, med drugim je v Mislinji in Idriji odkrival strehe, o težavah poročajo iz Črne na Koroškem in Bovca, na Obali je ruval drevesa.

Sprva je bila za danes rdeča stopnja ogroženosti zaradi vetra razglašena tudi za osrednjo Slovenijo, kjer pa zdaj velja oranžna stopnja ogroženosti, enako kot za jugovzhod in severovzhod države.

Sicer pa je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje veter danes drevesa podiral tudi na območju Kidričevega, Brežic in Krškega, kjer so podrta drevesa ponekod tudi ovirala promet.

Močan veter Arso Slovenija Brane Gregorčič in Janez Polajnar: Podrobnejša napoved glede vetroloma in poplav

Brez elektrike

Na območju Črne na Koroškem, kjer je veter danes že odkrival strehe, so se že zjutraj nad električni daljnovod nagnile tri smreke, ki so jih odstranili delavci Elektra Celje, do prekinitve dobave električne energije pa ni prišlo. So pa popoldne bili brez elektrike na območju prevaljske občine, potem ko je dobavo prekinilo podrto drevo.

Močan sunek vetra je popoldne odkril del ostrešja stanovanjske hiše v Stražah pri Mislinji. Na pomoč so priskočili gasilci, ki so na novo prekrili približno štiri kvadratne metre ostrešja. Popoldne o močnem vetru poročajo tudi z območja Slovenj Gradca.

Po napovedi vremenoslovcev naj bi danes na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske hitrosti vetra po nižinah marsikje dosegle od 90 do 110 kilometrov na uro, pri čemer ni izključen pojav obsežnejših vetrolomov.

Zvečer in ponoči pa bo po napovedih zapihal okrepljen veter tudi drugod, najmočnejši sunki vetra bodo predvidoma med 70 in 90 kilometri na uro. Zaradi napovedanega močnega vetra je za torek za zahodni izdano oranžno vremensko opozorilo, za osrednjo Slovenijo in jugovzhod pa oranžno opozorilo.

Vreme Slovenija Impresivna karta razelektritev. Kako hitro potuje?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 19:03 29.oktober 2018.

    Škoda, da ne bo izruval in počistil z levičarsko nesnago po celi Sloveniji.