Slovenija
8305 ogledov

Drava grozi, bodite pozorni na sireno

Poplave v Ilirski Bistrici leta 2014 Simon Maljevac
Pretok reke Drave je povečan in se bo po napovedih še povečeval.

Zaradi obilnejših padavin je pretok reke Drave povečan in se bo po napovedih še povečeval. Na osnovi vremenskih napovedi in sporočil iz Avstrije je za torek napovedan možen pretok reke Drave 1700 kubičnih metrov na sekundo na meji med Slovenijo in Avstrijo. Ker bodo lokalni dotoki predvidoma dosegli pretok do 200 kubičnih metrov na sekundo, to pomeni, da lahko pretoki reke Drave na območju Slovenije dosežejo 1900 kubičnih metrov na sekundo. To pa je že pretok, ki povzroča razlivanja na nižje ležečih krajih ob reki Dravi, so sporočili iz Dravskih elektrarn Maribor (Dem).

Tako tudi mariborski regijski center za obveščanje prebivalcem ob strugi reke Drave za jezom v Melju sporoča, da se je pretok reke Drave tam močno povečal, danes ob 7.30 je znašal 885 kubičnih metrov na sekundo. Po napovedi Dem se bo še povečeval in ko bo dosegel mejno vrednost, bo regijski center za obveščanje na to opozoril prebivalce s proženjem siren z znakom opozorilo za nevarnost, to je z enoličnim dvominutnim zvokom, navajajo na regijskem centru.

Vreme arso Noro bo! Slovenija Arso za dele države izdal rdeči alarm!

Zaradi napovedi o povečanem pretoku reke Drave, ki v Slovenijo priteče v Občini Dravograd, so tam že aktivirali štab civilne zaščite, pripravljajo tudi že protipoplavne vreče.

Protipoplavne zaščitne vreče so v Novi Gorici hitro pošle. ro  | Avtor: CZ severna Primorska/Ervin Čurlič CZ severna Primorska/Ervin Čurlič

Vzdolž reke Drave se tako na morebitne poplave pripravljajo skoraj natanko šest let od katastrofalnega poplavljanja 4. in 5. novembra 2012, ki je za seboj pustilo za nekaj sto milijonov evrov škode. Takrat so izmerili rekorden pretok Drave, ki je pod jezom v Markovcih dosegel okrog 2900 kubičnih metrov na sekundo. Pred tem je bil največji izmerjen pretok Drave 2600 kubičnih metrov na sekundo leta 1965.

vremenska napoved zima Slovenija Zakaj ne moremo zaupati Accuwether, da bomo imeli milo zimo

Zaradi vetra izdali rdeči alarm

Arso je za zahodno, osrednjo in južno Slovenijo izdal opozorila, saj se bodo še pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Jutri pričakujejo večje količine padavin le še na severozahodu. Zaradi vetra je za danes izdan rdeči alarm. Vremenoslovci najmočnejši veter pričakujejo danes zvečer in v prvem delu noči na torek. Velika nevarnost vetroloma bo predvsem na Primorskem, Notranjskem in v alpskih dolinah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.