Slovenija
16489 ogledov

Nepopisno olajšanje: Tako so se gasilci razveselili dežja!

Požar na Krasu Profimedia
Težko pričakovane padavine so gasilce spravile v dobro voljo.

Okoli 4. ure zjutraj je območje požarov na Krasu prešla fronta z dežjem, ki so jo z veseljem pozdravili tudi izčrpani gasilci, ki se dan za dnem borijo z ognjenimi zublji.

Čeprav po besedah medijskega predstavnika intervencije Roberta Okorna fronta kakšnih bistvenih sprememb ni prinesla, pa je bila noč vsaj mirnejša od prejšnjih. 

Območje obsežnega požara na goriškem Krasu, ki so ga danes uspeli spraviti pod nadzor, sta danes med drugim obiskala premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor. Golob je napovedal ukrepe za sanacijo tega požara in za preprečevanje ponovnih izbruhov požarov.

Kostanjevica na Krasu foto Slovenija Ganljivi prizori iz Kostanjevice na Krasu

Požarišče bodo nadzorovali

Na Krasu zdaj vlada optimizem. Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo morali požarišče nekaj dni skrbno nadzorovati. Ob izražanju hvaležnosti vsem, ki so priskočili na pomoč, gasilci opozarjajo ljudi, naj ne hodijo opazovat pogorišča, saj je to zelo nevarno, s tem pa tudi ovirajo delo gasilcev.

Požar je pod nadzorom, odprtih je le še nekaj žarišč na severnem delu pogorišča, kjer se podvajajo posamezne točke podtalnih požarov. Te odkrivajo s helikopterjem, opremljenim s termokamero, nato pa tja napotijo zračne enote, ki žarišča zalijejo.

Do njih ne vodijo povezovalne požarne poti, zato gasilci še vedno izvajajo predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišča. Na terenu je, kot omenjeno, okoli 1500 gasilcev, to številko bodo po načrtih v noči na ponedeljek nekoliko zmanjšali. Odločitev o tem bodo sprejeli v večernih urah, je napovedal Vendramin.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • NATASA05 17:28 24.julij 2022.

    Financiranje STEFKA KURALT VIDAMAR PODPORA TEM, V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na STEFKA KURALT VIDAMAR in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom. Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je ...prikaži več je postavil na mojo pot 28000€ Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard. POGOJI: Morate biti 100% Slovenci. E-naslov: kuraltvidamarstefka@gmail.com Hvala vam

  • Plavi-mil 16:12 24.julij 2022.

    Hvala vsem gasilcem, vi Kraševci se pa "zahvalite" nevladnikom, najbolje z VREČO DENARJA, tega imajo najraje, brez dela.