Slovenija
5827 ogledov

Požar pod nadzorom, strah ostaja

požar Kras Profimedia
Razmere na goriškem Krasu so še naprej zelo negotove.

Zaradi požara na goriškem Krasu so v soboto zvečer več kot 300 ljudi preventivno evakuirali iz Gabrij in Vrha v sovodenjski občini. V Italiji so namreč zaradi napovedane burje v strahu pred širitvijo ognja prek meje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tiste, ki niso imeli možnosti namestitve pri sorodnikih ali prijateljih, so sprejeli v telovadnici v Sovodnjah ter v Tržiču in Gradišču.

Kot poroča časnik Il Piccolo, je področje občine Sovodnje ob Soči posebej izpostavljeno, saj ga od aktivnih požarov na slovenski strani meje ločita le gozd in grmičevje.

požar Kras Renče Slovenija Dež ni pomagal, na Krasu nov razlog za skrb

Goriški župan Rodolfo Ziberna je v sobotni objavi na Facebooku poudaril, da se je stanje na italijanski strani meje izboljšalo, a opozoril na še vedno aktivno divjanje ognja na Krasu. Požare je opisal kot "neskončno nočno moro" in izrazil zahvalo gasilcem na obeh straneh meje.

Pri goriški civilni zaščiti so v soboto zvečer potrdili, da je tudi pogorišče pri Jamljah pod nadzorom, tako da se je 300 tamkajšnjih evakuiranih prebivalcev lahko vrnilo na svoje domove.

požar Kras | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju Il Piccola gasilske enote v Italiji ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah, prav tako so gasilci, policisti in gozdarji aktivni v krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja ter v Reziji.

gasilci požar Kras Video Slovenija Neverjeten prizor: "Kanader nas je rešil zdajle!"

Premier seznanjen s situacijo

Gasilci na goriškem Krasu, kjer že več dni divja obsežen požar, intenzivno čistijo robove požarišč, s pomočjo helikopterjev pa se izvaja gašenje iz zraka. Regijski štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu je obiskal predsednik vlade Robert Golob, kjer so ga seznanili z aktualnimi razmerami.

"Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična ta žarišča. Na podlagi njegovih podatkov jih nato gasijo helikopterji," je povedal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn.

gasilci Kras Foto Slovenija Dars s posebnim sporočilom za gasilce

Dopoldne pod nadzorom

Obsežni požar na goriškem Krasu je pod nadzorom, je pozno dopoldne povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Na določenih mestih so določene linije še aktivne. Z njimi se spopadajo gasilci in 10 zračnih plovil. "Upam, da jih bomo danes kljub grožnji vetra obvladali," je dejal.

Tako je v boju z obsežnim požarom na goriškem Krasu danes ocenil tudi obrambni minister Marjan Šarec. "Upam, da bomo danes prišli do točke, ko bomo lahko rekli, da je stvar pod nazorom," je dejal v izjavi za medije.

Kot je povedal Vendramin, se trenutno borijo s požari na severnem delu požarišča, na pobočju vzdolž Vipavske doline. "Težave povzroča burja," je povedal in ocenil, da danes kljub sedanjim dobrih izgledom obstaja verjetnost ponovnega izbruha požara.

Dež, ki je padel ponoči, je po njegovih besedah padal v pasovih in ni zajel celotnega požarišča. Na južnem delu požarišča ga je bilo manj, zato je tam več gasilcev, ki zalivajo požarišče.

Komentarjev 2
  • Avatar Keira_Wendt
    Keira_Wendt 12:26 25.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa sspletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .............. >>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Peggy_Berkley 12:24 24.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij .........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice