Slovenija
33253 ogledov

Preklicana evakuacija, prišli romunski "zveri"

požar Kras Profimedia
Danes je situacija na Krasu bolj vzpodbudna kot v petek.

Na terenu je trenutno 1061 gasilcev, ki jim obsežen požar na goriškem Krasu iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.

Na pomoč prihajata tudi dve vojaški letali spartan iz Romunije. Kot je Slovenska vojska sporočila na Twitterju, posadke že pripravljajo vse potrebno za izvedbo gašenja na Krasu.

Pričakovati je sicer, da bodo danes izvedli ogledni prelet. Gašenje s temi letali je namreč nekoliko zahtevnejše, pri odmetu vode potrebujejo več prostora, ob tem morajo biti pozorni na gasilce na tleh, je v izjavi pojasnil predstavnik Civilne zaščite Ervin Čurlič.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik dva ali tri dni, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal Šestan.

Medtem se aktivno pripravljajo tudi menjave gasilcev. Načrtujejo namreč, da bo tudi ponoči požar gasilo prek 1000 gasilcev, je pristojni štab Civilne zaščite zapisal v sporočilu za javnost.

Današnji dan je bil sicer po oceni Čurliča "v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno bolj prijazen do gasilcev". Popoldne so tako lahko preklicali zadnji evakuacijski načrt za naselje Mohorine, kamor se lahko prebivalci vrnejo.

A kot ob tem opozarja Čurlič, kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč," je dodal.

Požar na Krasu kras Slovenija Občani ponesreči zanetili nov požar

Še en poziv za prostovoljce

Ob požaru na goriškem Krasu poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi, v kateri sodeluje okoli 300 prostovoljcev.

Vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu znova vabijo v nedeljo, ko bo zbor 7. uri pri osnovni šoli v Komnu, so sporočili iz zavoda za gozdove.

Gori tudi pri Kozini

Na več koncih je danes zagorelo tudi v občini Hrpelje-Kozina. Dopoldanska požara, enega od teh v naravi pod Rodikom, so že pogasili, trenutno pa se borijo z gozdnim požarom na hribu Kotel pri Slavniku.

Zaradi težko dostopnega terena je gasilcem onemogočen dostop do žarišča, zato gasilskim enotam pomaga helikopter Slovenske policije.

Požar na Krasu viden iz vesolja

Požare spremljajo sateliti evropskega programa Copernicus EU, ki pogosto priskočijo na pomoč ob naravnih katastrofah. Pristojnim službam pomagajo z natančnimi zemljevidi in podatki o širjenju ognja v realnem času, kar omogoča učinkovito koordinacijo gašenja.

Grozljivi požari na Krasu so žal vidni tudi iz vesolja, včeraj jih je na posnetku ujel satelit Sentinel2, piše Evropska komisija. Posnetke si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Komentarjev 8
  • zdrej 10:54 24.julij 2022.

    Ne morem kaj, da ne bi "pohvalil" Levice, da je poskrbela, da tako letalo ni že v slovenski lasti. Hvala levica, za kontra produktivno politiko. Treba je to poudariti, da se ne spregleda ta zelo velika napaka in zavajanje te ...prikaži večte stranke za podporo vojski, ki pri nas dela že dolgo precej družbeno koristnih nalog, kot je nadzor meje, gašenje, reševanje v gorah, kooperativni varnosti. V zadnjih letih pa tudi medic lete s helikopterji. Za take naloge je potrebna oprema, tudi med drugim oklepniki.

  • borut08 10:07 24.julij 2022.

    To gori pokvarjenost in zloba!

  • anton412 21:26 23.julij 2022.

    Ko pošlješ v gašenje gasilca tudi odgovarjaš za njega . BOJ SE OGNJA ŠE BOLJ PA NEVEŠČEGA GASILCA.

Sorodne novice