Slovenija
28 ogledov

Virant brez vabila na sestanek predsednikov strank

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
V državnem zboru so se v vladnih prostorih sestali vodje treh možnih vladnih partneric, mandatarka in vodja PS Alenka Bratušek, predsednik SD Igor Lukšič in prvak DeSUS Karl Erjavec. Na srečanju ni bilo predsednika DL Gregorja Viranta.

Gregor Virant je pojasnil le, da na sestanek ni bil povabljen. Igor Lukšič in Karl Erjavec sta srečanje zapustila brez izjav.

Potem ko je v minulih dneh že kazalo, da so potencialne vladne partnerice že blizu dogovoru in celo čistopisu koalicijske pogodbe, danes kaže nekoliko drugače. Virant je po današnjih usklajevanjih ponovil, da bo njihova stranka o vstopu v koalicijo odločala šele v sredo, do takrat pa da ne bo ničesar podpisal. Torej dotlej ne bo parafiranja koalicijske pogodbe z njihove strani.

Po neuradnih informacijah naj bi bi bilo odprto vprašanje resornega umeščanja energetike. To področje je trenutno pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor. A naj bi se pojavljalo vprašanje, ali bi ga premestili nazaj pod ministrstvo za gospodarstvo, kot je bilo v času vlade Boruta Pahorja.

Erjavec: "Vlada brez DL bi imela težave"

Prvak DeSUS Karl Erjavec je v izjavi novinarjem pred srečanjem z Alenko Bratušek in Lukšičem povedal, da ne pozna razlogov za zadnja dogajanja pri oblikovanju vlade, ne ve niti, ali je vzrok za to vprašanje umeščanja področja energetike. A to vprašanje po njegovem mnenju ne bi smelo biti taka težava, da ne bi oblikovali vlade. Zato računa na razum politike in politikov.

Kot pravi Erjavec, težko reče, ali je zaradi odločitve DL, da do sredine seje sveta ne bo parafirala koalicijske pogodbe, nova vlada pod vprašajem. A upa, da ne.

Je pa po njegovih besedah dobro vprašanje, ali bi bilo smiselno sestaviti vlado tudi brez DL. "Težko v tem trenutku na to odgovorim. A menim, da bi imela takšna vlada velike težave pri tem, da bi lahko pripeljala Slovenijo iz krize. Vlada namreč potrebuje kar močno podporo v DZ," je opozoril.

Komentarjev 21
  • privat 09:56 09.marec 2013.

    kot da ni vse isto...poglej čez okno pa povej kaj je drugač..

  • gec 08:55 09.marec 2013.

    1111,verjamem.

  • dragec 07:35 09.marec 2013.

    ali se ti tepci sploh zavedajo, da ta njihova neenotnost ključ za uspeh Janše in njegove koalicije