Slovenija
63 ogledov

Virant preživel interpelacijo

Slovenija 18.11.2013 Gregor Virant, Dejan Zidan, z vprasanji poslank in poslance Saša Despot
Notranji minister Gregor Virant je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo predlagali v opozicijskih SDS, SLS in NSi.

Proti razrešitvi Gregorja Viranta je glasovalo 47 poslank in poslancev, za pa 36. Kljub drugačnim napovedim so ministra podprli vsi navzoči poslanci koalicije, vzdržala pa sta se poslanca narodnih skupnosti, Roberto Battelli in Laszlo Göncz.

Čeprav je vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer napovedal, da Virantove razrešitve ne bodo podprli, so se v zadnjih dneh zaradi preiskave pri obrambnem ministru Romanu Jakiču pojavljala ugibanja, kako bodo ob glasovanju dejansko ravnali posamezni poslanci te stranke. Poslanec Peter Vilfan je med obrazložitvijo glasu napovedal, da se bo vzdržal, a na koncu so proti Virantovi razrešitvi glasovali vsi navzoči poslanci največje parlamentarne stranke.

"Ne želim komentirati notranjih problemov, ki jih ima PS. A mislim, da je v glavnem kar jasno, od kod so prihajali vplivi, ki pa jim poslanci očitno niso podlegli," se je na to odzval Virant.

16 ur dolga razprava

Poslanci so ministrovo delo pretresali v četrtek in petek, skupno skoraj 16 ur. Razpravljali so o ukinjanju občin, odškodninah izbrisanim in sporazumih s sindikati, na kar so sicer vezani tudi očitki iz interpelacije.

V opoziciji so ministru očitali poskuse ogrožanja sistema lokalne samouprave, predvsem v luči njegovih napovedi ukinjanja občin in sprememb njihovega financiranja. Opozarjali so, da zakon o odškodninski shemi za izbrisane ne definira jasno finančnih posledic, sporen pa da je tudi z vidika pravičnosti do tistih, ki so svoj status uredili pravočasno.

Obremenjen z letalskimi kartami

Prav tako je bil eden njihovih očitkov sklepanje škodljivih dogovorov s sindikati, tako ko gre za višja izplačila solidarnostnih pomoči in jubilejnih nagrad članom reprezentativnih sindikatov, kot za izplačilo visokih zamudnih obresti, ki jih bo država javnim uslužbencem morala izplačati skupaj s premalo izplačanimi plačami. Spraševali so ga tudi o nakupu poceni letalskih kart pri Adrii Airways.

Virant je vse očitke zavrnil kot v celoti neutemeljene. "Vse, kar mi očitate, so v resnici dosežki, na katere sem ponosen," je poudaril in dodal, da na ministrstvu za notranje zadeve delajo na polno in problemov ne pometajo pod preprogo. Interpelacijo pa bi si zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil.

Bratuškova podprla Viranta

V bran mu je stopila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Spraševala se je, kako lahko minister s predlogom za zmanjšanje števila občin in spremembo njihovega financiranja ogroža sistem lokalne samouprave. Nič namreč še ni bilo sprejetega, niti predlaganega, stekla je le razprava.

Za Bratuškovo razlog za interpelacijo ne morejo biti niti očitki glede podpisa dveh sporazumov s sindikati, saj se mu s tem v bistvu očita, da se trudi najti skupni jezik s sindikati. Predlagatelji pa naj se vprašajo, koliko so stale napačne odločitve, ki so bile sprejete brez dogovora s sindikati in jih je sodišče razveljavljalo.

Tudi pri izbrisanih bi se bilo po njenih besedah bolje vprašati, kolikšno škodo so storili tisti, ki niso pravočasno sprejeli ustreznih rešitev, kot pa očitati nezakonitost in škodljivost prizadevanjem ministra, da v mejah možnega z dnevnega reda slovenske politike končno spravi vprašanje izbrisanih.

Opozicija nezadovoljna z odgovori

Iz koalicije je bilo slišati tudi ugotovitve, da je pravi razlog za interpelacijo zamera, ker je Virantova stranka zapustila prejšnjo koalicijo. So pa tudi nekateri koalicijski poslanci pritrjevali ugotovitvi, da je Virant včasih prehiter pri razlaganju nekaterih zadev v javnosti.

V opoziciji z Virantovimi pojasnili niso bili povsem zadovoljni. Ugotavljali so, da je večkrat govoril o stvareh, ki sploh niso bile predmet interpelacije, medtem ko na nekatera konkretna vprašanja, denimo glede nakupa poceni letalskih kart, sploh ni odgovoril.

Naslednji je Omerzel

V tem mandatu vlade je interpelacijo uspešno že prestal finančni minister Uroš Čufer. Ta teden pa je bila vložena tudi interpelacija zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela.

Virant je po uspešno prestani interpelaciji v izjavi novinarjem poudaril, da ga čaka še veliko dela, ob čemer je izpostavil tri prioritete: preiskovanje gospodarskega kriminala in korupcije, čiščenje birokracije, plačno maso v javnem sektorju pa bodo s socialnim dialogom sproti prilagajali stanju v gospodarstvu.

Komentarjev 1
  • Kranjica 12:30 14.december 2013.

    Tak sporazum s sindikati, kot ga je podpisal Virant, bi lahko sklenila že prejšnja vlada, a se je Bizjak zavedal, da bodo posledice nosili revnejši sloji, ki jih ne ščitijo Štrukelj&Co. Sicer pa, ali je slučajno kdo resno mislil, da ...prikaži več bo Virant moral odstopiti?