Slovenija
9935 ogledov

Virus je "vilica v našem hrbtu", čakajo nas še tedni rdečih številk

Covid-19 Epa
Ukrepati bi bilo treba čimprej in čim bolj odločno. "Že poleti bi bil pravi čas za to," je prepričan Žibert.

"Težko je oceniti, kaj delamo narobe. Epidemiološko situacijo spremljamo dnevno in to nam kaže, da smo napredovali -dosegli smo plato. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se je nekoliko zmanjšalo, kar je morda pozitiven znak," je za RTV SLO povedala Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Ponavadi gledamo na učinke ukrepov v dvakratniku inkubacijske dobe, upamo, da se bo prihodnji teden situacija malce izboljšala." 

Covid-19 v bolnišnici Slovenija "Številke ne odražajo realne vojne, ki se bije po bolnišnicah"

Na vprašanje novinarja, kje se virus najbolj širi - ali so to zasebna druženja, je odgovorila: "Verjetno res, dejansko se virus najhitreje širi pri druženju, kjer ne upoštevamo varnostne razdalje - v zaprtem prostoru, kjer je veliko ljudi, ki ne spoštujejo ukrepov."

"Ravnati moramo odgovorno"

Strinjala se je z izjavo predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mariem Fafanglom, da omejitev gibanja na občine morda ni najbolj smiseln ukrep. "Pomembno je, da se vsak zase ravna odgovorno, samozaščitno, da se zaveda, da ukrepov ne izvajamo zato, ker moramo ubogati odloke, ampak da preprečimo širitev virusa," je poudarila Grilčeva.

Tomaž Gantar Slovenija Gantar prosi ravnatelje in učitelje za pomoč

Znanstveniki iz IJS in Sledilnika se strinjajo, da smo v drugem valu ukrepali prepozno. "Če bi ukrepali konec avgusta, ko smo vedeli, da imamo okužbe, da bodo šli ljudje nazaj v službe, otroci v šole, da ni dovolj visoka stopnja razumevanja učinkovitosti mask, bi mogoče lahko zvozili, a se to ni zgodilo," je za RTV SLO povedal Aleks Jakulin, eden od ustanoviteljev Sledilnika. "Tiste države, ki so se obnašale virusu primerno - Nova Zelandija, Avstralija in države v Aziji, so sedaj relativno svobodne. Dogajajo se izbruhi, a tam je življenje veliko bolj normalno kot tukaj."

Covid-19, kitajsko cepivo | Avtor: Epa Covid-19, kitajsko cepivo Epa

Ukrepi so trpljenje na kratki, epidemija na dolgi rok

Argument, da v Evropi tega ne moremo storiti, označuje kot samouresničujočo prerokbo. "Če verjameš, da ti ne bo uspelo, ti ne bo upelo," je prepričan Jakulin.

Pisarna Slovenija Zaskrbljujoči rezultati raziskave o covidu-19 in službah

Virus je primerjal z vilico v hrtbtu. "Ukrepi predstavljajo trpljenje na kratki rok, epidemija predstavlja trpljenje na dolgi rok," je plastično ponazoril Jakulin. "Če imaš vilico v hrbtu imaš dve možnosti - da vzameš tableto proti bolečinam ali greš k zdravniku, da ti vilico izpuli. Najlažje je vzeti nekaj proti bolečinam, nekaj časa te ne boli, a potem je še huje. Virus je vilica v našem hrbtu."  Ocenjuje, da nam bo šlo bolje, če bo javno mnenje glede ukrepov enotno in ne spolitizirano.

"Pravi čas za ukrepe bi bil poleti"

Janez Žibert iz Sledilnika je povedal, da trenutne projekcije modelov kažejo, da smo na vrhu krivulje bolnišničnih obravnav, intenzivnih zdravljenj in smrti. "Pričakujemo, da se bodo ukrepi poznali v naslednjem tednu, a številke bodo šle dol zelo počasi," je Žibert dejal za RTV SLO. "Čaka nas še nekaj tednov v rdečih številkah." 

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Zdravje IJS: Ukrepe bi lahko začeli sproščati okoli božiča

Na vprašanje novinarja, zakaj se niso uresničili modeli, da naj bi se epidemija pri nas začela umirjati že pretekli konec tedna, pa je odgovoril: "Epidemiološki model je lahko še kako dober, a z njim ne znamo napovedati obnašanja ljudi - lahko ga predvidevamo, simuliramo, dajemo bolj ali manj optimistične scenarije. Previdni moramo biti pri interpretaciji modelov."

Poudaril je, da so vsi, ki se ukvarjajo z matematičnimi modeli, mnenja, da je treba ukrepati čim prej in čim bolj odločno. "To pomeni, da imamo boljšo situacijo pri obvladovanju epidemije," je dejal Žibert. "Ko nam epidemija pobegne, imamo problem. Že poleti bi bil pravi čas za ukrepanje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Janez 06:42 21.november 2020.

    Že poleti bi bil čas za ukrepanje je povedal strokovnjak. A ni takrat vlada na široko odpirala mejo s Hrvaško in uvajala turistične bone?? In ta vlada pravi, da ni naredila nič narobe?? Strokovnjaki jo postavljajo na laž!!

  • jakec1575 23:30 20.november 2020.

    sami stric fighterji tukaj gor. :) mal svezga zraka vam ne bi skodilo.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 21:05 20.november 2020.

    M.BISON(Street feighter),najlepši je v črni uniformi,ko ob svoji zmagi stisne pest.