Slovenija
19 ogledov

Visoki padci na borzah znak panike

Raziskava je pokazala, da šele vsak tretji Američan meni, da je Obama kristjan. Žurnal24 main
Borze so ponedeljek začele z nazadovanjem, a analitiki mirijo, da je strah pred novo recesijo odveč. Ves konec tedna so potekali pogovori o ukrepih za umiritev razmer na trgih. Obama: Vedno smo bili in bomo država s trojnimi A-ji.

Svet je napeto pričakoval današnje trgovanje na finančnih in kapitalskih trgih, potem ko je borzna hiša Standard & Poor's prvič v zgodovini znižala kreditno oceno ZDA in po potopu, ko so povprečni tečaji na vseh večjih svetovnih borzah zabeležili največje padce po jeseni 2008, ko je propad banke Lehman Brothers svet potisnil v največjo finančno in gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni.

Prva se je odprla borza na Novi Zelandiji, zato so bile vse oči uprte vanjo. Njen indeks NZX-50 je uvodoma nazadoval na najnižjo vrednost od oktobra lani. Prav tako so nazadovali osrednji indeksi na borzah v Sydneyju, Hongkongu, Tokiu, Seulu in na Tajvanu.

Optimizem je na evropskih borzah po uvodni rasti popustil in spet so zdrsnile v rdeče številke. Enako se je zgodilo z osrednjima indeksoma na milanski in madridski borzi Evropska centralna banka (ECB) napovedala odkup obveznic najverjetneje teh dveh držav.

Wall Street se je na petkovo znižanje bonitetne ocene ZDA s strani bonitetne hiše Standard & Poor's pričakovano odzval s padci tečajev. Dow Jones je izgubil 633 toč in po zadnji finančni krizi prvič zdrsnil pod 11 tisoč točk.

Strah spred novo recesijo ne pojenja

Ves konec tedna so potekali pogovori o ukrepih za umiritev razmer na trgih, tudi na območju evra. Finančni ministri držav skupine G7 so zagotovili, da bodo storili vse v njihovi moči za podporo finančni stabilnosti.

ECB sporočila, da bo odkupovala obveznice z namenom znižati pritisk na ceno njihovega dolga, analitiki pa menijo, da gre za obveznice Italije in Španije.

Sicer je možnost ponovitve recesije zavrnil med drugimi tudi nekdanji predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Alan Greenspan.

"Govoriti o recesiji je še preuranjeno"

Visoki padci na svetovnih borzah, ki smo jim priča v zadnjih dneh, so vsekakor znak panike, vprašanje pa je, če je to tudi znak nove recesije. Borzni trgi so namreč vodilni indikator, ki najbolje odraža pričakovanja prihodnjega dogajanja v realnem gospodarstvu, pa je za STA ocenil analitik borznoposredniške družbe Alta Invest Matej Šimnic.

Da je trenutno še preuranjeno govoriti o ponovnem padcu v recesijo, je menil Gregor Pipan iz borznoposredniške družbe GBD. "Prav tako tega tudi ne moremo z gotovostjo ovreči," je dejal.

Komentarjev 3
  • mb 07:18 09.avgust 2011.

    tri zasebna podjetja na svetu odločajo o bonitetah držav !!!ta tri podjetja imajo za talce celoten svet. Če napišejo, da ima bana_država boniteto AAA bo takoj dobila kredite in investicije, četudi je najbolj krvava in skorumpirana diktatura, če pa ...prikaži veča bod rekli da ima ena normalna država boniteto AA iz AA+ pa bo cela štala oz takoj padci na borzah itd. to je neumno. ta sistem nima veze z realnostjo. realnost je samo ta, da je povprečen človek suženj kapitala

  • trimix 11:12 08.avgust 2011.

    mirko, ker sveta ze zdavnaj vec ne zanima realnost in resnica ampak smo postali ujetniki financnega "rollercoasterja", ki bo kmalu dokoncno iztiril in bomo sli vsi skupaj lepo mal v k***c.....

  • mirko 10:00 08.avgust 2011.

    Ne vem zakaj svet dopušča tako velik vpliv borz na gospodarstvo, ko pa točne vedo, da špekulanti povzročajo preplahe v svojo lastno korist, tako da zaradi teh, indexi še daleč ne odražajo realno stanje v gospodarstvu.