Svet
18 ogledov

Bela hiša se ne odziva

Bela hiša je strogo obsodila objavo zaupnih dokumentov. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Svet še čaka na odziv Washingtona na znižanje bonitetne ocene Združenim državam. G7 razpravlja o ukrepih, nekatera ameriška podjetja pa beležijo rekordno poslovno četrtletje.

Bela hiša se še ni odzvala, potem ko je bonitetna hiša Standard & Poor's ZDA znižala bonitetno oceno. Predstavnik Bele hiše Jay Carney se ocene ni dotaknil, povedal je le, da se morajo bolj potruditi pri soočanju s fiskalnimi in ekonomskimi težavami. Družbo je sicer okrcal svetovalec za ekonomijo predsednika Baracka Obame, Gene Sperling, češ da je storila veliko napako in se je zakalkulirala za dva bilijona dolarjev, pri S&P pa opozarjajo, da se lahko ocena v prihodnje še zniža zaradi nestabilnosti in neučinkovitosti ameriških političnih institucij.

Besede o krizi

Medtem sta se francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron dogovorila za tesnejše sodelovanje pri iskanju ukrepov za omilitev dolžniške krize v Evropski uniji in glede zmanjšanja bonitetne ocene ZDA, pogovarjali pa so se tudi finančni ministri držav skupine G7, ki jo sestavljajo Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Velika Britanija, Kanada in ZDA.

Kljub vsemu rekordni dobički nekaterih podjetij

Kljub vsemu mnoga ameriška podjetja, med njimi 3M, Caterpillar, Goodyear, Microsoft in Apple, v drugem četrtletju beležijo rekordne dobičke, medtem ko je gospodarska rast pod pričakovanji. Od podjetij, ki sestavljajo indeks največjih podjetij S&P 500, jih je 72 odstotkov preseglo pričakovanja analitikov in prav dobri poslovni rezultati te dni delnice še zadržuje pred padci. K uspehu prispeva tudi šibak dolar, ki je pocenil ameriške izdelke na tujih trgih, kar je povzročilo visoko rast prodaje na azijskih trgih.

 

Komentarjev 1
  • 1111 19:26 07.avgust 2011.

    ...za te pajace ne velja popolnoma nič, vsem ukazujejo in se delajo norca...sedaj pa...ma lepo vas prosim...do centa imajo da vrnejo, če pa niso sposobni...njihova stvar...naj začnejo z razprodajo...