Svet
13 ogledov

Gladko zavrnili povišanje meje za javni dolg

Obama meni, da imajo muslimani enako pravico do izražanja svoje vere kot vsi dru Žurnal24 main
Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek zvečer z 218 republikanskimi glasovi za in 210 demokratskimi glasovi proti potrdil predlog zakona za povišanje dovoljene meje javnega dolga. Kmalu nato ga je senat gladko zavrnil z 59 glasovi proti 41.

Rešitve problema povišanja sedanje meje javnega dolga v višini 14.300 milijard dolarjev tako ne bo še najmanj do nedelje, ko bo senat glasoval o predlogu vodje večine, demokrata Harryja Reida, ki bi mejo dolga povišal za 2400 milijard dolarjev in za toliko tudi znižal dolgoročni proračunski primanjkljaj.

Predlog predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja, ki predvideva povišanje meje javnega dolga v dveh etapah - najprej za okoli 900 milijard dolarjev, nato pa kasneje za več -, je bil od samega začetka nesprejemljiv za Belo hišo in demokrate.
Z njim bi mejo dolga povišali le za toliko, da bi zadostovalo za nekaj mesecev, kar pomeni, da bi se morali kmalu znova podobno prepirati. Obenem pa Boehnerjev predlog v četrtek ni bil sprejemljiv niti za pripadnike gibanja čajanke v republikanskih vrstah in je prišel na glasovanje šele v petek, ko mu je Boehner dodal zahtevo po sprejetju ustavnega amandmaja za uravnotežen proračun.

Za to pa bo potrebna dvotretjinska večina v obeh domovih in potrditev v državnih kongresih treh četrtin zveznih držav. To bo v sedanjem političnem ozračju izjemno težko doseči. Boehner je v petek potreboval 216 glasov, dobil pa jih je 218, vendar nobenega demokratskega. Za zavrnitev njegovega predloga pa je v senatu glasovalo tudi šest republikancev.


ZDA grozi izguba ocene AAA

Tik pred polnočjo, to je drugim avgustom, ko zvezna vlada ne bo mogla več poravnavati vseh obveznosti, bo politični položaj blokiran, kot je bil zadnjih nekaj mesecev. ZDA grozi izguba najvišje kreditne ocene AAA, kar bo povišalo obresti in povzročilo izgubo zaupanja ter s tem najverjetneje sprožilo tudi novo recesijo.

Politična blokada v Washingtonu zaradi višanja meje javnega dolga, kar se je doslej počelo rutinsko, prihaja v najslabšem možnem trenutku. Ministrstvo za trgovino je v petek sporočilo, da je bila gospodarska rast v prvem četrtletju letos le 0,4-odstotna, v drugem pa le 1,3-odstotna, pomanjkanje dogovora o dolgu in proračunu pa je ne bo pospešilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.