Svet
15 ogledov

ZDA z nižjo kreditno oceno

Raziskava je pokazala, da šele vsak tretji Američan meni, da je Obama kristjan. Žurnal24 main
Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's je v petek zvečer po zaprtju ameriških borz znižala kreditno oceno ZDA z AAA na AA+ z možnostjo dodatnega znižanja, kar bi lahko imelo slabe posledice za celotno svetovno gospodarstvo.

Znižanje kreditne ocene ZDA z AAA na AA+ je prvo znižanje ocene ameriškega suverenega dolga s strani ene od treh največjih bonitetnih hiš, kar ima lahko slabe posledice za celotno svetovno gospodarstvo.

Standard & Poor's je skupaj z drugimi bonitetnimi hišami napovedal možnost znižanja kreditne ocene v času pogajanj okrog povišanja meje javnega dolga in znižanja proračunskega primanjkljaja, ki so se sklenila v torek, 2. avgusta.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je medtem objavil vladno-zasebno pobudo za zaposlovanje vojaških veteranov in dan po velikem borznem padcu državljanom zagotovil, da bodo skupaj uspeli prestati sedanje težave. Obljubil je, da ga zanimajo le nova delovna mesta in višje plače Američanov.

Potem ko je v pogajanjih za povišanje meje javnega dolga in zmanjšanje proračunske porabe pristal v uravnoteževanje proračuna brez novih davkov za premožne, je Obama pozval kongres, naj po vrnitvi s počitnic potrdi zakon za podaljšanje davčnih olajšav na plače, podaljša izplačevanje podpore za brezposelne in potrdi program za pospešitev javnih del.

Nižja brezposelnost

Obama je pozdravil zadnje poročilo o zaposlovanju in poudaril, da je zasebni sektor julija že 17. mesec zapored ustvaril nova delovna mesta, stopnja brezposelnosti pa se je znižala. Ministrstvo za delo je pred Obamovim javnim nastopom sporočilo, da so v ZDA julija ustvarili 117 tisoč novih delovnih mest in da je stopnja brezposelnosti nazadovala za 0,1 odstotka na 9,1 odstotka. To še zdaleč ni dovolj za okrevanje trga delovne sile in pri zaposlovanju imajo težave tudi vojaški veterani, med katerimi je milijon brezposelnih.

Obama zato predlaga za podjetja, ki bodo zaposlila veterane, dve vrsti davčnih olajšav. Podjetja bodo za zaposlenega veterana v letih 2012 in 2013 dobila po 2.400 dolarjev oziroma 4.800, če je bil veteran pred tem brez dela šest mesecev ali več.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.