Slovenija
36 ogledov

Visokošolski sindikat pričakuje odziv ministrstva

univerza v Ljubljani, Ljubljana Shutterstock
Visokošolski sindikat Slovenije je Univerzo v Ljubljani in Univerzo na Primorskem pozval, naj dajo dekanom fakultet jasno navodilo, da zagotovijo izpolnitev vseh preteklih obveznosti do zaposlenih.

Visokošolski sindikat Slovenije od ministrstva pričakuje, da bo v proračunu za leto 2013 predvidelo zadostna sredstva za izvajanje akreditiranih in študijskih programov.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, so v preteklem letu na vseh treh univerzah zabeležil primere, ko zaposleni niso prejeli plačila za dodatno pedagoško obveznost v skladu z letnim načrtom dela oziroma pedagoškimi najavami. Ponekod dodatna pedagoška obveznost sploh ni bila obračunana, ponekod pa ni bila vključena v nadomestilo plače za čas letnega dopusta.

Po navedbah sindikata gre v obeh primerih za očitno kršitev pravic zaposlenih, ki izhajajo iz pogodb o zaposlitvi in različnih zakonov, zato je sindikat zoper mariborsko univerzo zaradi nezakonitega odtegovanja plačil za mesece oktober, november in december 2012 začel postopek sprožitve skupinskih individualnih tožb. Slednje niso bile vložene, saj je univerza v decembru 2012 fakultetam posredovala navodilo, da zaposlenim izplačajo že opravljeno nadobvezo.

Uporabili bodo vsa pravna sredstva

Glede na to v sindikatu tudi od ljubljanske in primorske univerze pričakujejo jasno navodilo dekanom fakultet, naj zagotovijo izpolnitev vseh preteklih obveznosti do zaposlenih, vključno z izplačilom polnega nadomestila za čas letnega dopusta, od članic mariborske univerze pa dosledno uresničevanje rektorjevega navodila o izplačilu.

Rektorje vseh treh univerz ob tem naprošajo, da zaposlene v najkrajšem času pisno obvestijo o predvidenih rokih za plačilo že opravljenega dodatnega dela in polnih nadomestil za čas letnega dopusta. Pri tem napovedujejo, da bodo v primeru nespoštovanja obveznosti, "uporabili vsa pravna sredstva, vključno s tožbami, po potrebi pa tudi klasične oblike sindikalnega boja".

Proti brezplačnemu delu in višanju normativov

V sindikatu so bili, kot navajajo, tudi obveščeni o poskusih interpretacije 50. člena zakona za izvrševanje proračuna 2013-2014, po kateri dodatne pedagoške obveznosti od 1. januarja 2013 naprej sploh ne bi bilo mogoče plačevati.

"Tako interpretacijo odločno zavračamo, saj bi pomenila, da morajo pedagoški delavci od 1. januarja 2013 naprej brezplačno opravljati delo, ki jim je bilo na naloženo na podlagi zakona o visokem šolstvu, akreditiranih in razpisanih študijskih programov ter letnih načrtov dela," so zapisali. Ob tem dodajajo, da se bodo slabšanju ekonomsko-socialnega položaja zaposlenih v obliki brezplačnega dela ali zviševanja normativov odločno zoperstavili.

Od ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa v sindikatu pričakujejo, da bo v sprejetem proračunu za leto 2013 predvidelo zadostna sredstva za neokrnjeno in plačano izvajanje vseh akreditiranih in razpisanih študijskih programov. Pri tem dodajajo, naj jim ministrstvo v pisni obliki posreduje razrez amandmirane proračunske postavke "visoko šolstvo", iz katerega bo jasno razviden obseg sredstev za študijske programe, ki se izvajajo kot javna služba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.