Slovenija
1283 ogledov

Vizjak prelomil obljubo Brkincem

Andrej Vizjak Saša Despot
Minister kljub obljubam nadaljuje aktivnosti na potoku Suhorica.

"Prehajamo od obljub k dejanjem"

Kot so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor (MOP), sta direktor Direkcije RS za vode Roman Kramer in direktor podjetja LUZ Tadej Pfajfar, kot vodilni partner, podpisala pogodbo za izdelavo projektne, prostorske in investicijske dokumentacije do faze dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za ureditev oskrbe prebivalstva s pitno vodo slovenske Istre in kraškega zaledja.

"S tem je narejen pomemben korak za vodooskrbo slovenske Istre in kraškega zaledja. Prehajamo od obljub k dejanjem," je oznanil minister Andrej Vizjak.

A če je s tem dejanjem izpolnil obljubo, ki jo je dal prebivalcem in županom Obale, je po drugi strani prelomil tisto, ki jo je dal kraškim občinam. Kot je za Primorske novice dejala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, nad tem niso presenečeni. "Na začetku so nam rekli, da ne bo niti študije Padeža, nato so vendar ugotovili, da mora biti. Obljubili so nam tudi, da se bodo oglasili v začetku oktobra na občini Divača in Hrpelje-Kozina, a se niso," je povedala.

Rezervni vodni vir tudi za kraške občine?

Vizjak je danes sicer dejal, da se bodo v okviru državnega prostorskega načrta (DPN) poleg obdelave variant tega vodnega vira obdelali tudi drugi vidiki, tako ekonomika kot tudi vplivi na okolje. "Verjamem, da nas v tem prihajajočih dveh letih čaka vrsto diskusij in razprav z lokalnim okoljem, kot tudi z vsemi strokovnimi deležniki. Verjamem tudi, da bo na koncu projekt prešel na samo izvedbo in zato je danes velik dan za prebivalce slovenske Istre, ki še nimajo zagotovljene zdrave pitne vode v vseh letnih časih in razmerah," je še poudaril.

Kot zagotavljajo na ministrstvu, bodo z novim vodnim virom dolgoročno zagotovljene potrebne količine pitne vode za prebivalce, ki jih z vodo oskrbuje Rižanski vodovod, "hkrati pa bo nov vodni vir predstavljal rezervni vodni vir tako za Kraški vodovod kot tudi za vodovod v občini Ilirska Bistrica, Brkine in po potrebi občino Pivko".

V konzorciju izvajalcev so kot partnerji še Hidroinženiring d. o. o., IBE d. d. in SL Consult d. o. o. Pogodbeni rok za izvedbo vseh prevzetih obveznosti je 24 mesecev od podpisa pogodbe, vrednost pogodbenih del za celotno pogodbeno obdobje znaša 4,98 milijona evrov brez DDV.

Na osnovi variant študije leta 2006

O možnih izbirah vodnega vira za Obalo in o vplivih zajezitve Suhorice in Padeža na okolje smo že pisali. A na ministrstvu so danes obrazložili, da so se "po ponovnem pregledu vseh predhodnih študij za določitev strateškega vodnega vira" odločili, da ne bodo ponovno pričel z analizo vseh že obravnavnih vodnih virov, ampak bodo "na osnovi vrednotenja variant študije leta 2006" nadaljevali z vsemi aktivnostmi za pripravo in izvedbo projekta akumulacije na potoku Suhorica.

Lani so preverili 2.235 vzorcev pitne vode na centralnem ljubljanskem vodovodnem Slovenija Je država v množici rešitev izbrala najdražjo in najbolj škodljivo za okolje?

"Slaba in nestabilna voda na račun uničenja dela Brkinov"

"Dejstvo je, da je projekt zajezitve Suhorce in Padeža zgrešena investicija, ki s črpanjem vode samo v poletnih mesecih ne bi zagotavljala zanesljivega vodnega vira Istri, sploh pa ne Krasu in Brkinom. Poleg tega bi bila to slaba voda, saj se v odprtih zajetjih naselijo cianobakterije, ki sproščajo toksine in jih iz vode ni mogoče odstraniti s klasično obdelavo. Ali minister to želi Istri? Slabo in nestabilno vodo za Istro, na račun uničenja dela Brkinov in potencialno izgubo UNESCO statusa?," se sprašujejo v Civilni iniciativi Ohranimo Brkine.

Izpostavljajo drugo rešitev, ki je po njihovih besedah "bistveno cenejša, hitrejša in okolju prijazna ter zagotavlja varnost oskrbe s pitno vodo celi obalno-kraški regiji in širše" - povezava Kraškega, Ilirskobistriškega in Rižanskega vodovoda. "Čemu porabiti skoraj 5 milijonov davkoplačevalskega denarja za pripravo dokumentacije za zgrešeno investicijo, ki se ne bo nikoli zgodila, če pa bi jih lahko vložili že v pripravljalna dela povezovanja vseh vodovodov?," še dodajajo.

‼️ OBLJUBA DELA DOLG ‼️ ❗ Novica o tem, da ne bodo preučili vseh alternativnih rešitev Padežu, kot je bilo obljubljeno...

Objavil/a Civilna iniciativa Ohranimo Brkine dne Ponedeljek, 19. oktober 2020

dezurni@zurnal24.si

Pitna voda Intervju Zdravje Pitna voda v Slovenji: Tako kakovostno vodo pijemo v Sloveniji
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice