Slovenija
5193 ogledov

Vlada bi spet uvedla to obveznost, bo izglasovan veto?

nakupovanje Bralec
Državni svet bo danes na izredni seji odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

Veto predlaga skupina državnih svetnikov zaradi glob, ki jih zakon določa za kupce, če od prodajalca ne prevzamejo izdanega računa.

DZ je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel prejšnji četrtek. V njej je med drugim zapisano, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne stori, mu grozi globa v višini 40 evrov. Račun je lahko tako v papirni kot elektronski obliki.

Obveznost izročitve računa potrošnikom kot tudi sankcioniranje tistih, ki računa ne prevzamejo, je pred leti že veljala. Ukinjena je bila januarja lani, ko se je z novelo zakona o davku na dodano vrednost določilo, da je zavezanec dolžan izročiti račun kupcu le na njegovo zahtevo. Toda s tem se je po ugotovitvah vlade ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo. V nekaterih panogah je namreč lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino.

Nesprejemljivo prelaganje odgovornosti

Izglasovanje odložilnega veta predlagajo člani komisije državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance. Nesprejemljivo je, da se odgovornost za prejem računa prelaga na kupca, ob tem pa se ga zaradi morebitnega neprevzema računa sankcionira, so zapisali v zahtevi. Zanikajo tudi argumente vlade, da so bila v obstoječi ureditvi, ko izročitev računa ni obvezna, zaznana tveganja na področju pravic potrošnikov.

Če bo državni svet na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov izglasoval odložilni veto, bo moral DZ o njej glasovati še enkrat. Takrat jo bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 09:27 02.marec 2023.

    pa kaj vam je . ? obog kako se vam krati jo svoboščine, ker morate vzet en listek. a ste spregledali da se je v samo enem letu zmanjšalo poslovanje dolčenih poslovnih subjetvo za dvomestno število ? halo ! vas ...prikaži večas nič ne skrbi kako tile podjetniki sploh preživijo ko jim je tako promet upadel ?! meni gre na jetra ko mi trgovec pomoli pod nos 2m papirja s ducatom reklam . jest hočem račun in pika. ampak ratam pa penast, ko pa moram vsakega gostinca opomnit za račun. zakaj ?

  • lojs 08:40 02.marec 2023.

    nova "svobodna" oblast je šla tako daleč, da je spremenila tudi učbenike geografije ... po novem je zemlja ploskev in ne več krogla, kot je to trdila janezova vlada ... nič več ne bo tako, kot je bilo! vse je treba spremenit!

  • lojs 08:35 02.marec 2023.

    ukvarjat se s tem je neskončna potrata časa in dnarja ... jasno je, da so vse registrirane dejavnosti povezane s fursom ... če boste pa pri nekem kmetu kupili jajca brez računa, vas pa lahko potolažim, da bo on ddv ...prikaži več plačal že pri plačilu prve položnice ... davčni prihodki se pa "slučajno" lahko zmanjšajo tudi zaradi manjše prodaje oz. prometa ... a tega pa niso analiziral? čudno? glupi so ko točak!