Slovenija
1659 ogledov

Vlada odžagala šefa zaporov Jožeta Podržaja

URSIKS Jože Podržaj
1/2
Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper
Vlada je na današnji seji razrešila Jožeta Podržaja.

Vlada je danes razrešila generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja, je v izjavi novinarjem v državnem zboru potrdila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Podržaja bo kot vršilec dolžnosti nadomestil direktor zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen.

Njegov odstop je pred dvema tednoma zahteval predsedik sindikata državnih organov Frančišek Verk, če do njega ne bi prišlo, pa so grozili s stavko. 

"Moja razrešitev je slabo sporočilo, pri čemer sem sam še najmanj pomemben. Ne potrebujem nazivov in funkcij. V svojih 35. letih dela v zaporskem sistemu imam kaj pokazati, zato odhajam pokončno in ponosen na narejeno. Ni pa dobro, da odhajam na tak način in zato, 'ker je potrebno zadeve umiriti'."

Jože Podržaj

Podržaj se je po begu pripornikov iz koprskega zapora obdržal na položaju, pobeg je odnesel le direktorja koprskega zapora, se je pa po pobegu še izostril spor med Podržajem in prvim sindikalistom Verkom. Krivdo za pobeg je namreč interna komisija pripisala pravosoodnim policistom, ki niso opravljali vseh predpisanih nalog. Sindikat se je odzval s trditvijo, da pazniki ponoči ne spijo ter z zahtevo po zaposlitvi dodatnih ljudi, ki jo je ministrica za pravosodje že odobrila. 

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča Pravosodni policisti Slovenija Pravosodni policisti v Kopru: Nihče od nas ponoči ne spi!

Med drugim je Podržaj direktorjem zaporov ukazal, da morajo poročati o stikih z Verkom. Verk pa se s Podržajem ni želel sestati, da bi se pogovarjala o delavskihh vprašanjih.

Dušan Valentinčič, Janja Pahor Mohorič in Jože Podržaj Jože Podržaj Slovenija Šef zaporov: "Tisti, ki najbolj vpijejo, so najmanj obremenjeni"

Jože Podržaj je sicer od pripravništva leta 1984 zaposlen v zaporskem sistemu, 17 let je vodil zapor na Dobu, od leta 2014 pa je vodil upravo za izvrševanje kazenskih sankcij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • leddisplay 23:29 14.februar 2019.

    Kača prvuknena nje

  • Fulmmer 11:01 14.februar 2019.

    No, pol gre pa lahko za direktorja kakšnega hotela z vsaj 4 zvezdicami....

  • Ernst Von Kacken 10:54 14.februar 2019.

    Kam bo pa te sindikalni papež Frančišek šel?