Slovenija
3210 ogledov

Vlada omejila hlajenje prostorov javne uprave

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Klime in ogrevalni sistemi v prostorih javnega sektorja bodo v luči energetske draginje odslej manj obremenjeni. Vlada ocenjuje, da bo s tem ukrepom poraba energije zmanjšana za vsaj 10 odstotkov.

Vlada je kot odziv na težave in motnje na energetskem trgu med prvimi ukrepi sprejela odločitev, da se prostori v stavbah državne uprave ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 25 °C, ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 odstotkov, razen kjer to zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ni mogoče, je odločila Vlada RS.

Prostori se ob delovnih dnevih po 18. uri in do 7. ure zjutraj ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 28 °C.

Med vikendi in prazniki se prostori ves dan ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 28 °C, če se za ta namen uporablja hladilni agregat. ''Hlajenje pod 28 °C pa se lahko zagotovi tudi z zunanjim hladnim zrakom,'' so sporočili iz Ukoma.

Poziv tudi za širšo javno upravo

Vlada je upravljavce stavb organov državne uprave obenem pozvala, naj nemudoma pristopijo k hitrejšemu izvajanju ukrepov in naložb za učinkovito rabo energije in večjo rabo obnovljivih virov energije v svojih stavbah. Vlada nalaga ministrstvom, da s tem sklepom seznanijo javne agencije, javne sklade, javne zavode in javne gospodarske zavode iz svoje pristojnosti in tako priporočijo njegovo uporabo tudi v teh subjektih. Predlaga pa ravnanje v skladu s tem sklepom tudi drugim državnim organom in lokalnim skupnostim.

Cilj sprejetih sklepov je 10-odstotno znižanje porabe energije. Podobne ukrepe zmanjševanja rabe energije ter odvisnosti od fosilnih goriv v javnem sektorju sta na primer sprejeli tudi Španija in Italija.

dezurni@styria-media.si

Klima, klimatska naprava Varčevanje Slovenija Golobova vlada omejila hlajenje in ogrevanje v pisarnah javnega sektorja

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.