Slovenija
175 ogledov

Vlada podpira dogovor o migracijah

Miro Cerar Saša Despot
Slovenija bo v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora Združenih narodov o migracijah.

Po seji vlade je zunanji minister Miro Cerar sporočil odločitev vlade, da sodeluje pri sprejemu omenjenega dogovora. Poudaril je, da je to politični dokument, ki ne terja sprememb nacionalne zakonodaje in vsaki državi dovoljuje, da ohrani polno suverenost. Dogovor eksplicitno poudarja suvereno pravico držav, da določajo lastno nacionalno migracijsko politiko.

Cerar je zavrnil kritike opozicije na račun dogovora in poudaril, da je ta pozitiven, ker prinaša več možnosti, da bomo skupaj z drugimi preprečevali množične migracije, kakršnim smo bili priča leta 2015. Proti nezakonitim migracijam je namreč treba nastopiti skupaj in jih ne dovoliti, je poudaril minister. "Če bodo skušali nezakoniti migranti priti v Slovenijo ali sosednje države, bomo vse države sodelovale pri tem, da to preprečimo, ker Slovenija ne bo zmogla sama," je poudaril.

Dejal je, da dogovor ne vzpostavlja nobene nove kategorije migrantov in tudi pravice do migriranja ne opredeljuje kot temeljne človekove pravice. Poleg tega ločuje med legalnimi in nelegalnimi migracijami, je dodal. Javnost je Cerar v luči napovedanih protestov opozicije še pozval, naj ne naseda zastraševanju, ki ne temelji na resničnih dejstvih.

Glede odstopa Avstrije in Madžarske od dogovora je minister povedal, da je to posledica notranjepolitičnih razmer, ki jih ne želi komentirati. Je pa izpostavil, da je vlada prav zaradi teh spremenjenih okoliščin znova natančno pregledala dogovor. "Ugotovili smo, da ni nobenega razloga, da bi Slovenija odstopila od tega dogovora," je pojasnil Cerar. "Izstop teh držav ni v korist niti teh dveh držav niti celotne evropske niti globalne skupnosti," je še poudaril.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, kot je uradni naziv dokumenta, določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Slovenija je podprla pripravo dogovora, a je Cerar vladi predlagal, naj se glede na spremenjene okoliščine znova opredeli do njega. Vlado namreč sestavlja nova koalicija, poleg tega je več držav odstopilo od dogovora ali ima pomisleke.

O zadevi bo v petek razpravljal odbor DZ za zunanjo politiko, v sredo pa na izredni seji na zahtevo opozicije še celoten DZ. Cerar je dejal, da bo na obeh sejah znova pojasnil stališča vlade.

Opozicijske SDS, NSi in SNS dogovoru nasprotujejo, predsednik republike Borut Pahor pa je v sredo ocenil, da je za Slovenijo sprejemljiv. Dogovoru so doslej podporo odrekle ZDA, Madžarska, Češka, Bolgarija in Avstrija.

Minister: Policija migracije dobro obvladuje

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je dejal, da je vlada sprejela sklep o imenovanju Medresorske delovne skupine za pripravo in spremljanje izvajanja strategije na področju migracij ter koordinacijo aktivnosti s področja migracij. Strategija bo med drugim zajemala področje ekonomskih in ilegalnih migracij, mednarodno zaščito in integracijo, poudarek pa bo na medresorskem sodelovanju. 

Po njegovih besedah policija ilegalne migracije dobro obvladuje. V zadnjem času je policija sicer prejela precejšnje število oseb, ki migrantom pomagajo pri nezakonitih prehodih čez mejo in jih obravnavajo po kazenskem zakoniku, je še pojasnil.

V luči zaostritve stavke policijskih sindikatov pa je Poklukar dejal, da je zelo vesel, da stopnja varnosti v državi ostaja nespremenjena in se za to zahvalil policistom. Hkrati pa je minister izrazil skrb, da bi zaostrene zahteve policijskih sindikatov lahko vplivale na stanje notranje varnosti. "Želimo si čimprejšnjega zbližanja stališč," je še dodal.

Policija - meja "Nesprejemljivo" Slovenija Slovenija bi morala dati 200 policistov Boštjan Poklukar Bodoči notranji minister Slovenija Boštjan Poklukar: "Varovanje meje ni najboljše, tukaj si ne moremo zatiskati oči"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • leonardo 15:34 15.november 2018.

    Sprašujem se, zakaj je treba podpisati kakršno koli deklaracijo, če je vsaka država suverena, kar se tiče migrantov. Mi kdo lahko to objasni, prosim!

  • sam50 13:17 15.november 2018.

    Tudi NLB se ni splačalo v tvoji vladavini prodati za dober denar,pa vendar za izgubljene stotine milijonov ne boš nikoli odgovarjal- za trume islamistov,ki skušajo vztrajno vsiliti svojo prevlado v EU tudi ne.

Sorodne novice