Slovenija
60377 ogledov

Vlada potrdila predlog, tako se bomo upokojevali po novem

upokojenec upokojenca starejša moška Saša Despot
Vlada je danes za obravnavo v DZ potrdila predlog novele pokojninskega zakona.

Spremembe vključujejo zvišanje odmerne stopnje za moške in ženske na 63,5 odstotka in se dotikajo t. i. dvojnega statusa, oziroma zagotavljanja sočasnega prejemanja dela pokojnine in opravljanja dela upokojencev, je vlada zapisala na Twitterju.

Po predlogu pokojninske novele bo odmerna lestvica za izračun pokojninske osnove odvisna le od dopolnjene pokojninske dobe in nič več hkrati tudi od spola. V skladu s predlogom pokojninske novele bi se pri moških odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe s sedanjih 57,25 odstotka do 1. januarja 2025 zvišal na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja.

Pokojnina se za vsakega otroka poviša za 1,36 odstotka, uveljavljala pa se bo lahko za največ tri otroke.

Po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec, ki bi ostal v delovnem razmerju, po predlogu poleg plače prva tri leta prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine, po preteku treh let pa 20 odstotkov, kot je v veljavi že zdaj, so še pojasnili na Twitterju.

Potem ko je ministrstvo marca javnosti predstavilo izhodišča za oba predloga, so potekala intenzivna pogajanja s socialnimi partnerji. Do septembra je bilo kar osem krogov pogajanj. Člani ESS so se v ponedeljek, ko so obravnavali omenjeni predlog novele, strinjali, da so potrebne obsežnejše spremembe pokojninskega zakona. Tako bo ista pogajalska skupina, ki je pripravljala tokratni predlog pokojninske novele, začela usklajevanja o njih konec tega leta ali v začetku prihodnjega, je po ESS pojasnila ministrica za delo Ksenija Klampfer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tine92 07:43 05.oktober 2019.

    Lepo. Upam , da bo ta zakon veljal za nazaj, za vse tiste, ki smo ostali prikrajšani ob upokojitvi, za razliko med 57 in 63 procenti. Banda.

  • jakec1575 22:07 03.oktober 2019.

    Tisti, ki naredi 3 ali 4 davkoplacevalce, ce lih niso na sociali je vreden vec kot pa le 3 odstotne tocke. Vse je investiral v otroke, ne pa nepremicnine, avtomobile. in sedaj dobi vau. 3 odstoke. Bravo država.

Sorodne novice