Slovenija
12884 ogledov

Vas zanima, ali ste upravičeni do pomoči? Vlada predstavila podrobnosti!

Denar, evro Profimedia
Vlada je razširila krog upravičencev do pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa.

Vlada je včeraj na Brdu pri Kranju sprejela spremembe t. i. prvega "protikorona" zakona", ki širi krog upravičencev do pomoči države zaradi epidemije novega koronavirusa. Spremembe mora potrditi še državni zbor. 

"Vlada je upoštevala večino predlogov, ki je bila podana s strani gospodarstva in zainteresirane javnosti," je na tiskovni konferenci ob 11. uri pojasnil davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je tudi član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije.

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Novi podatki: Umrli še dve osebi

Simič je povedal, da je med upravičenci do državne pomoči prišlo pri skupini K, ki je po novem upravičena do pomoči, če ima delodajalec manj kot deset zaposlenih.

Kakšen mora biti padec dohodka?

Pomembna sprememba je pri kriterijih glede padca dohodka, kateri delodajalci so upravičeni do sprememb. "Če je prišlo do upada dohodka v letu 2020 zaradi epidemije v primerjavi z 2019 za več kot deset odstotkov, je do ukrepov upravičen," je pojasnil Simič. "Če nekdo ni posloval v letu 2019, je do ukrepov upravičen, če se jim je povprečni mesečni dohodek zmanjšal v letu 2020 zaradi epidemije za več kot deset odstotkov glede na povprečne mesečne dohodke v letu 2020 od 1. januarja do 12. marca 2020." 
Če ti pogoji ne bodo doseženi, upravičenec vrne prejeta sredstva.

Andrej Šircelj Slovenija Država bi lahko subvencionirala krajši delovni čas
 
Veliko vprašanj je bilo po besedah Simiča tudi glede tega, kaj predstavlja prihodke. "Gre za čiste prihodke, ki so izkazani v izkazu uspeha in ugotovljeni po pravilih računovodstva ter dodatno se upoštevajo nadomestila za zavarovanje za starševsko varstvo," je povedal Simič. "S tem se rešujejo tisti, ki so bili doma zaradi varstva otrok; njim se bo upoštevalo povprečje nadomestila, ki so ga prejemali." 

Do ukrepov so upravičeni tudi tisti delodajalci, ki imajo status humanitarne ali invalidske organizacije.

Delavci na čakanju lahko delajo sedem dni

Do spremembe je prišlo tudi glede dela delavcev na čakanju, za katere je do sedaj veljala določba sedmih zaporednih dni. "Veliko je bilo govora, da se delavci, ki so na čakanju, lahko vrnejo na delo, če jih delodajalec potrebuje," je dejal Simič. "Delavci lahko delajo poljubnih sedem dni, ne zaporednih, a morajo delodajalci voditi evidenco o tem. To je pravica delavca, da pride na delo, če ga delodajalec pokliče. Če ne bo želel priti, ne bo prišel."

samozaposleni | Avtor: Profimedia Profimedia

Respiratorne maske N95 Slovenija Uslužbenci UKC Ljubljana iz skladišča kradli maske, pridržani dve osebi

Ker nekateri razmišljajo, da ne bi dali delavce na čakanje zaradi višje sile, ampak po zakonu o delovnih razmerjih, je v novem zakonu določba, ki predpisuje, da nadomestilo za delavce ne sme biti nižje, kot bi bilo, če bi delavci bili na čakanju po "protikorona" zakonu.

Vpeljali načelo sorazmernosti

Zaposleni, ki delajo, so oproščeni prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki jih plača država, in dobijo krizni dodatek. "To velja sorazmerno - delavec prejme nadomestilo samo za čas, ko je delal," je pojasnil Simič. 

Sorazmernost velja tudi pri sorazmernem delovnem času, npr. če je oseba deloma zaposlena, deloma pa dela kot s. p. "V zakonu je urejeno tako, da mu pripada sorazmerni temeljni mesečni prihodek in sorazmerno plačilo prispevkov," razlaga Simič.

Vračilo brez obresti

Prvi upravičenci do temeljnega mesečnega dohodka med samozaposlenimi, verskimi uslužbenci in kmeti so že vložili vloge. "Če niso vključeni v zavarovanje za polni delovni čas, jim pripada sorazmerni temeljni mesečni dohodek," je poudaril Simič. "Nakazila bodo 24. aprila, 10. maja in 10. junija, v primeru podaljšanja ukrepov v mesec junij pa še 10. julija."

Aleksander Čeferin NZS Šport Koronavirus močno okrnil tudi proslavo obletnice

Do pomoči so upravičeni tudi verski uslužbenci, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti. 

Tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja padca dohodkov za deset odstotkov, morajo vrniti prispevke za socialno varnost, a po novem ni več predvidenih zamudnih obresti.

Novi upravičenci do kriznega dodatka

Pri pokojninah so do enkratnega pokojninskega dodatka dodatno upravičeni tudi upravičeni tudi upravičenci do poklicnih pokojnin, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Uvedena je bila tudi sprememba glede študentov. "Do 1. julija 2020 se izplača dodatek vsem tistim, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, velja tako za redne kot izredne študente, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih in niso bili vključeni v nobeno pokojninsko in invalidsko zavarovanje," je razložil Simič.

Denar, evro Slovenija Slovenci smo rekorderji, kredite bomo odplačevali še dolga leta

Do dodatka so po novem upravičene tudi druge ranljive skupine, kot so družinski pomočniki, upravičenci do starševskega varstva, upravičenci dodatka za nego otroka, upravičenci do materinskega ali starševskega nadomestila ter upravičenci do nadomestila za izgubljeni dohodek, ki ga ureja zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. 

Enkratni dodatek znaša 150 evrov in bo izplačan do 30. junija 2020.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ivo 14:10 22.april 2020.

    Bravo! Čisti prihodki se upoštevajo, tuji dobavitelji pa že vsi dvignili cene. Torej bomo čisto vsi presegli limit v drugi polovici leta in morali vrniti vse. Glejte idi..i, jaz raje v stečaj dam firmo, kot bi vam karkoli vrnil za ...prikaži več čas, ko ste se maj... odločili, da firma ne sme delati!