Slovenija
20386 ogledov

Vlada v nizkem startu, na mizi novi ukrepi

Jelko Kacin Nebojša Tejić/STA
"Ves čas se razmišlja o morebitnih novih ukrepih," pravi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po dnevu, ki je prinesel tri nove rekorde – najvišje število potrjenih okužb, najvišje število opravljenih testov in preseženo število 5000 okužb – se vlada pripravlja na sprejem novih ukrepov. "Počakali bomo do jutri, da vidimo, kaj bo. Pričakujemo, da bo danes odvzetih veliko število brisov," je dejal Jelko Kacin. Formalno bo sicer vlada zasedala v ponedeljek, ko bodo obravnavali predloge, ki jih bo pripravila svetovalna skupina, ni pa izključeno, da bi vlada ukrepe sprejela že tekom konca tedna, če bi se stanje dramatično poslabšalo.

"Razmere v Evropi so precej slabe, ponekod že prav dramatične. V Veliki Britaniji ne vedo več, kako in kaj. Nemški glavni epidemiolog razlaga, da se virus zdaj šele začenja širiti. Mi se pripravljamo na povečano število okužb, bolnikov, tudi tistih na intenzivni negi, na reorganizacijo zdravstva," je povedal Kacin.

Med ukrepi, o katerem se vlada že pogovarja, je zmanjšanje najvišjega dovoljenega števila ljudi, ki se zbirajo z 10 na 6. Kacin je vnovič pozval vse, ki so načrtovali večje dogodke – tako javne kot zasebne –da ocenijo, ali je to v teh razmerah še primerno. "Govorim tudi o druženju znotraj družine, sorodstva," je bil jasen.

"Nikamor ne bomo prišli, če bomo pričakovali, da bo vlada vsako stvar predpisala na tretjo decimalko. Brez maske ne moremo nikamor, ne smemo na avtobus, vlak, v zaprti prostor. Razmere so dovolj resne. Potrebujemo lastno odgovornost, lastno presojo."

Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19

Na vprašanje, zakaj vlada ne razglasi epidemije, je odgovoril, da danes vemo dosti več kot marca, smo veliko bolj odgovorni in se zavedamo, da si še enega zaprtja javnega življenja ne moremo privoščiti. "Moramo storiti vse, da gospodarstvo deluje, da preprečimo znižanje BDP, da nadoknadimo to, kar je bilo izgubljeno v začetku leta," je rekel.

Okužbe so razpršene po vsej državi. "Virus kroži po vseh občinah. Ni varnega kraja. Precej okužb je neznanega izvora, ko govorimo o vnosu iz tujine, gre za nekaj, kar je resnično zanemarljivo. Ukvarjati se moramo z okužbami, ki se dogajajo v lokalnem okolju," je dodal. Največ okužb je bilo včeraj potrjenih v Ljubljani, kjer je tudi sicer največ aktivnih okužb v državi. Kacin je opozoril, da če k Ljubljani prištejemo še občine v neposredni bližini, "stvari drastično narastejo. S širšim ljubljanskim območjem se epidemiologi intenzivno ukvarjajo".

koronavirus proizvodnja nova priporočila Slovenija "Kritične so kopalnice, vhodi, čik pavze in izhodi"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 06:09 26.september 2020.

    Naj Janez še enkrat s tisto ropotijo preleti bolnišnice, za vsak slučaj pa naj naredijo še nekaj častnih krogov po zelenicah okrog domov za ostarele !! S tanki ali s Patrijami.... SDSigurno bo spet pomagalo...

  • Avatar ovca
    ovca 21:11 25.september 2020.

    Sem se ze veselila,da je vlada v nizkem startu odhajanja 😳, pa zopet nic od tega. Ali lahko za go*bce zaprejo in se speljejo na smetisce zgodovine? Ah,se ne morejo,se jih kes prevec drzi.

  • rosogay119 18:47 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best