Slovenija
37 ogledov

Vladi se lahko zaradi zapravljih turistov smeji

lučke Saša Despot
Potrošnja tujih turistov v devetih mesecih višja za 10 odstotkov, so z zadovoljstvom objavili v Slovenski turistični organizaciji. Turistična sezona bo za nameček namreč rekordna.

Po podatkih Banke Slovenije je med drugim potrošnja tujih turistov pri nas v prvih devetih mesecih leta dosegla 1,77 milijarde evrov, kar glede na enako obdobje lani predstavlja 10,7-odstotno rast.

Slovenska turistična organizacija je zadovoljna tudi s podatki statistikov, ki kažejo, da se je v prvih desetih mesecih skupno število prihodov turistov glede na leto prej povečalo za 11 odstotkov, njihovih prenočitev pa za 7,5 odstotka. Tujih turistov je bilo za 11,8 odstotka več, ustvarili pa so za 8,1 odstotka več prenočitev kot leto prej.

Slovenci več dopustujejo doma

Še posebej so na turistični organizaciji veseli vnovičnega trenda rasti števila prihodov in prenočitev domačih gostov, ki sta na letni ravni narasla za 9,2 in 6,5 odstotka. Turizem v Sloveniji sicer v bruto domači proizvod prispeva več kot 12 odstotkov, predstavlja osem odstotkov celotnega izvoza in približno 40 odstotkov izvoza storitev.

V. d. generalne direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo Eva Štravs Podlogar je ocenila, da je posebej razveseljiv podatek, da se je ob povečanem številu turistov, ki so obiskali Slovenijo in povečanem številu nočitev, povečal tudi prihodek od izvoza potovanj ter prav tako število turističnih nočitev domačih turistov.

"Zaupamo, da se bo ta trend tudi nadaljeval. Odlični rezultati so med drugim odraz pospešene promocije slovenskega turizma na tujih trgih in dobrega dela vseh zaposlenih v turizmu in gostinstvu," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.