Slovenija
3668 ogledov

Vlagate v kriptovalute? Ta nasvet morate prebrati

kriptovaluta
Združenje bank Slovenije je v sodelovanju z Evropsko bančno federacijo, Europolom in slovensko policijo pripravilo infografike, s katerimi želijo javnost ozaveščati o investicijskih prevarah s kriptovalutami. Med drugim nudijo informacije o tem, kako tovrstne prevare prepoznati in kako se pred njimi zaščititi.

Goljufi največkrat do potencialnih žrtev pristopijo prek družbenih omrežij ali aplikacij za zmenke. "Lahko se začne kot ljubezenska prevara, ki se hitro spremeni v naložbeno goljufijo, ki lahko pomeni resne finančne izgube za vas," je zapisano v enem od opozoril, ki so jih pripravile omenjene institucije.

Obstaja možnost, da goljufi s potencialno žrtvijo vzpostavijo stik tudi pod pretvezo znanega obraza, v primeru, da jim uspe dobiti dostop do profilov prijateljev in znancev žrtve. V takem primeru pristojni svetujejo, da se s tem prijateljem oziroma znancem stopi v stik in preveri, ali je sporočilo resnično prišlo od njega.

Žrtve goljufi iščejo tudi s pomočjo oglasov na družbenih omrežjih za vlaganje v kriptovalute. Ob kliku na te oglase oseba lahko vnese svoje kontaktne podatke, goljufi pa jo nato pokličejo in poskušajo prepričati o naložbi. "O naložbi vas prepričajo s prikazovanjem nerealno visokega donosa naložb. V večini primerov boste šele po dolgem obdobju vlaganja spoznali, da denarja ni mogoče dvigniti," opozarjajo pristojni.

Pri naložbah v kriptovalute je treba biti posebej previden, če gre za prikazovanje ponudbe kot akcijskega produkta, ki se kmalu izteče, in da gre za naložbeno priložnost, ki se je ne sme zamuditi. Previdnost je potrebna tudi, če se zahteva prenos zakonitih naložb v kriptovalute na alternativni kriptonaslov, ki je pod nadzorom morebitnih goljufov.

Pristojni zato poudarjajo, da je treba pred odločitvijo skrbno raziskati in preveriti ponudnika naložb v kriptovalute. Pozivajo tudi k previdnosti pri pošiljanju kriptovalute, saj po izpeljani transakciji te ni mogoče preklicati.

kriptovalute bitcoin ethereum Slovenija Želel vlagati v kriptovalute, a ostal brez 60 tisočakov

"Natančno se pozanimajte o pogojih nakupa in lastništvu kriptovalute. Ob nakupu kriptovalute tega ne objavljajte na družbenih omrežjih, saj lahko s tem pritegnete pozornost prevarantov," izpostavljajo.

V primeru, da pride do prevare, je zadevo treba nemudoma prijaviti policiji, še navajajo pristojni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.