Slovenija
5464 ogledov

Vojaki pomagali v Planici: Delati so morali kljub stiku z okuženimi

Slovenska vojska SV Planica Letalnica bratov Gorišek Reševalni pas/Twitter
Na zaključku skakalnega svetovnega pokala v Planici konec marca je prišlo do okužb s covidom-19 med pripadniki Slovenske vojske (SV), ki so pomagali pri organizaciji dogodka.

Med pripadniki SV, zadolženimi za zagotavljanje kadrovske in tehnične pomoči pri izvedbi finala svetovnega pokala v Planici, sta vzniknila nezadovoljstvo in zaskrbljenost, kot nam je uspelo izvedeti iz anonimnih virov. Razlog za to je bila obravnava po odkritju okužb s koronavirusom.

Pri izvedbi dogodka, ki je potekal od 23. do 28. marca (od torka do nedelje), je sodelovalo 65 pripadnikov SV. V času tekmovanja jih je bilo dnevno angažiranih 55, ob pripravi in zaključnem urejanju prizorišča še dodatnih deset. Zagotavljali so dopolnilno zdravstveno oskrbo, komunikacijsko-informacijska sredstva, posadko in helikopter za medicinsko evakuacijo, posadko za rezervni helikopter ter tehnično podporo na vzletišču.

Pripadniki SV so bili v času dogodka v "mehurčku". Prvič so bili za covid-19 testirani ob prihodu v Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli v torek, 23. marca, nato še trikrat. Vse dni finala so bili seveda v medsebojnih stikih pri bivanju v vojašnici ter vsakodnevnih prevozih in obrokih. Prav tako so prihajali v stik z organizatorji in predstavniki medijev.

Slovenska vojska SV helikopter Planica | Avtor: gov.si gov.si

Po naših informacijah se je en pripadnik SV v četrtek, 25. marca počutil slabo in je bil zato, brez testiranja, poslan domov. Enaka praksa se je ponovila v petek pri še enem pripadniku SV. Na Ministrstvo za obrambo (MORS) smo naslovili vprašanje, ali je bil kdo od vojakov v Planici zaradi slabega počutja poslan domov brez testa, a konkretnega odgovora nismo dobili. So pa na MORS razkrili, da so bili sodelujoči pripadniki SV v Planici pod nadzorom civilnega zdravstva.

"Pripadniki SV so bili, tako kot ostali sodelujoči na tekmovanju v Planici, podrejeni preventivnim zdravstvenim ukrepom za zajezitev koronavirusne epidemije. Pripadniki SV so se prvič testirali v torek, 23. marca, ob prihodu v Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli. Vsi so bili negativni na covid-19. V planiškem 'mehurčku' so v času dogodka veljali strogi ukrepi organizatorja - testiranje v četrtek in soboto je izvedlo civilno zdravstvo. Na območju dogajanja je bila ves čas prisotna dežurna epidemiologinja NIJZ, odgovorna za preprečevanje širjenja morebitnih okužb," so zapisali na MORS.

V soboto je bil na hitrem testu en pripadnik SV pozitiven, kar se je kasneje potrdilo s PCR testom, in bil poslan domov. "Pripadnik, ki je bil v soboto, 27. marca pozitiven na covid-19, je bil takoj odpoklican z naloge," so nam potrdili na MORS. 

Naši viri so nam sporočili, da je po sobotnem pozitivnem testu Vojaška zdravstvena enota odredila karanteno za vse, ki so bili v "mehurčku", razen šestih, ki so bolezen že preboleli v zadnjih šestih mesecih. Tudi o tem smo povprašali pristojno ministrstvo, kjer so odgovorili, da je bilo to v domeni NIJZ: "Po odločitvi dežurne epidemiologinje NIJZ so bili preventivno z naloge odpoklicani tudi tisti, ki so bili v rizičnem stiku in tisti, ki so se slabo počutili (skupaj 13 pripadnikov SV). Za ostale sodelujoče pripadnike SV pa je dežurna epidemiološka služba NIJZ podala navodilo za ponovno testiranje v nedeljo, 28. marca zjutraj." 

Janez Janša Osip mladih Šport Sloveniji grozi izguba generacij, a vladna ušesa ostajajo gluha

Pripadniki SV so izrazili željo po karanteni, a naj bi njihov nadrejeni častnik vztrajal, da se mora naloga opraviti do konca, zatrjuje naš vir. Tudi o tem smo povprašali MORS, a smo, precej pričakovano, dobili skop odgovor. "Vsi z negativnimi testi za covid-19 so nadaljevali z opravljanjem nalog v Planici, po zaključku naloge, v nedeljo, 28. marca, pa so bili vsi v Planici sodelujoči pripadniki SV preventivno napoteni v karanteno," so zapisali.

Po naših informacijah so poveljujoči v nedeljo, po koncu tekmovanj, pripadnikom SV zatrdili, da bodo vsi, razen šestih, ki so že preboleli covid-19, dobili odločbe o karanteni, ki se začne s prejšnjim dnem (sobota, 27.3.2021).

"Kasneje (29.3. in 2.4.) je odločbe o karanteni prejelo 34 pripadnikov. Dejstvo je, da jih je 20 izmed teh opravljalo delo tudi v nedeljo, odločbo o karanteni so prejeli naknadno, za nazaj. SV je striktno upoštevala usmeritve pristojnih," so zapisali na obrambnem ministrstvu. "Slovenska vojska je postopke preprečevanja širjenja okužb med udeleženci planiškega dogodka izvajala striktno, skladno z usmeritvami prisotne civilne zdravnice," so še dodali.

Slovenska vojska SV reševalno vozilo Planica | Avtor: gov.si gov.si

V dneh po koncu pestrega dogajanja v dolini pod Poncami je pozitiven test na covid-19 oddalo še več tistih, ki so v sklopu SV nudili podporo organizatorjem v Planici. Do konca preteklega delovnega tedna (do 2. aprila) je bilo takih pet, eden izmed teh je potreboval bolnišnično oskrbo, so nam potrdili na MORS. Po naših informacijah je težji potek bolezni občutil pripadnik SV, ki je bil v petek, 26. marca poslan domov brez testa. Hospitaliziran je bil na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo na Golniku.

Eden naših virov je ob vsem skupaj zapisal, da se je odločil opozoriti na situacijo zaradi po njegovem mnenju spornega ravnanja glede potencialnega širjenja okužb in dejstva, da se podobne stvari v vojski pogosto pometejo pod preprogo. Kot razlog za svojo anonimnost je navedel, da se boji negativnih posledic, ki bi ga lahko doletele na delovnem mestu.

Komentarjev 8
  • igor669 23:54 09.april 2021.

    Kaj po novem so vojaki 70+ letni starčki z rakom na pljučih? Ker to so edina ogrožena skupina! Umrejo od kovida ali od branja novic o kovidu.

  • marjeta698 08:19 09.april 2021.

    SAMO ,DA NISO PICAJZLI

  • ode 08:03 09.april 2021.

    Imamo vojsko plačancev, ki so plačani, da dajo tudi svoja življenja, če to od njih zahteva bojna naloga. Po tej logiki bi se morali vsi razbežati, ko bo eden od njih (od strahu) dobil drisko.

Sorodne novice