Šport > Zimski športi
739 ogledov

Zdravniki v precepu glede Tandeja, pogovori v teku

Daniel Andre Tande Planica padec Epa
Daniel Andre Tande se je z oddelka za intenzivno nego preselil na travmatološki oddelek, še vedno pa ni jasno, kdaj in kako ga bodo prepeljali na Norveško.

Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki je na finalu svetovnega pokala minuli teden v Planici grdo padel na letalnici bratov Gorišek, je danes zapustil oddelek intenzivne nege, poroča norveška televizija NRK. Tandeja bodo premestili na travmatološki oddelek ljubljanskega kliničnega centra.

Tandeja, ki je v četrtek v poskusni seriji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici grdo padel, so v ponedeljek prebudili iz umetne kome in je že komuniciral z najbližjimi.

daniel andre tande UKC Ljubljana Šport Novo o Tandeju, tako se je odzval po prebujenju

Daniel Andre Tande Planica padec | Avtor: Epa Epa
"Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC Ljubljana in Tomiju Trbovcu (tiskovni predstavnik SZS, op. a)," je 52-letni vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen v ponedeljek zapisal na Twitterju.

Kot je kasneje potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas, so Tandeja lahko odklopili z respiratorja in vse je potekalo brez težav.

Danes zjutraj pa je Brathen za NRK potrdil, da bodo 27-letnega skakalca premestili z oddelka za intenzivno nego na travmatološki oddelek UKC Ljubljana.

"Menim, da je skakalec v najboljših rokah. Vesel sem, da je zaupanje med norveško in slovensko medicinsko stroko na najvišji ravni," je dejal Brathen v intervjuju za Norveško tiskovno agencijo (NTB).

Kdaj domov?

Danes ali v četrtek bodo norveški in slovenski zdravniki skupaj z zavarovalnico razpravljali o tem, kako bi Tandeja prepeljali na Norveško.

"A pred tem bomo dodobra pretehtali razloge za in proti. Prevoza domov se bomo lotili z največjo previdnostjo. Četudi Daniel dobro napreduje, ne smemo pozabiti, da je utrpel hud udarec. Stres potovanja domov je lahko tudi prevelik," je opozoril Brathen.

daniel andre tande Nasmejal Šport Razkrito: To so bile prve besede Tandeja po prebujenju iz kome
 
Komentarjev 1
  • sam1 14:54 31.marec 2021.

    Uf,kaj ne vprašajo Hojsa ali dr.Ivana-bi imeli 100% točne informacije.....