Šport > Zimski športi
92842 ogledov

Razkrito: To so bile prve besede Tandeja po prebujenju iz kome

daniel andre tande Epa
Daniel Andre Tande je takoj po prebujenju nasmejal vodjo norveških smučarskih skakalcev

Norveški skakalec Daniel Andre Tande, ki se je hudo poškodoval ob padcu v poskusni seriji pred prvo tekmo v Planici, se je v noči na ponedeljek uspešno prebudil iz umetne kome.

Med prvimi se je z njim pogovarjal vodja norveških skakalcev Clas Brede Bråthen, ki je razkril, da ga je 27-letnik že s prvimi besedami spravil v smeh. Duhovita izjava mu je namreč dala potrditev, da skakalec kljub ne najboljšemu počutju ni izgubil smisla za humor.

"Prva stvar, ki jo je rekel, je bila: 'Ne boste se me tako zlahka znebili.' Je v dobrem stanju. Zelo lepo je bilo videti, da je še vedno stari dobri Daniel,"  je povedal Bråthen, ki ga je najbolj razveselil podatek, da Tande ni utrpel poškodb možganov ali hrbtenice.

"Precej je potolčen. Rekel sem mu, naj ne razmišlja tem, kar se je zgodilo. Padca se ne spomni. Tudi posnetka si ni ogledal. Povedal mi je, da si ga bo ogledal šele, ko bo star toliko kot jaz. Vesel sem, da je buden. O skoku se nisva pogovarjala, govorila sva samo o njegovem počutju, " je razkril 52-letnik.

daniel andre tande UKC Ljubljana Šport Novo o Tandeju, tako se je odzval po prebujenju

Poročali smo, da se je Tande po prebujenju iz umetne kome pogovarjal tudi z mamo in dekletom, ki sta pripotovali v Slovenijo.

Norvežana so po padcu v poskusni seriji za silo oskrbeli na prizorišču, nato so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. "Še sedaj ne morem verjeti, da je od padca Tandeja do njegovega prihoda v bolnišnico v Ljubljane minilo vsega skupaj le 59 minut," je odzivnost slovenskih reševalcev pohvalil Bråthen in dodal, da imata tako Slovenija kot Planica v norveških srcih prav posebno mesto.

daniel andre tande Po grozljivki Šport Norvežani ne morejo verjeti, kaj so storili slovenski zdravniki in reševalci

Tande je ob padcu utrpel zlom ključnice in predrto pljučno krilo, izognil pa se je hujšim poškodbam glave, vratu ali hrbtenice.

daniel andre tande | Avtor: Epa Epa

Sedemindvajsetlnik je v karieri dobil sedem tekem za svetovni pokal in nanizal še 24 uvrstitev na zmagovalni oder. V svetovnem pokalu je bil najboljši v letih 2017 in 2018, ko je sezono sklenil na tretjem mestu.

Na olimpijskih igrah v Pjongčangu (2018) je z reprezentanco osvojil ekipno zlato na veliki napravi, lahko pa se pohvali tudi z ekipnim srebrom z nordijskega SP v Lahtiju (2017).

Še uspešnejši je bil na dosedanjih SP v poletih, kjer je zbral štiri zlate medalje, tri v ekipni (Bad Mitterndorf 2016, Oberstdorf 2018, Planica 2020) in eno v posamični konkurenci (Oberstdorf 2018).

tande | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:14 31.marec 2021.

    Taka lepa novica pa polepša dan! Človeka, kljub vsemu trenutnemu sranju, prevzame nek optimizem.

  • dusan72 22:52 31.marec 2021.

    Kot je napisano. OD padca DO sprejema v bolnišnico 59 min. V ta čas je všteta prva oskrba na sami skakalnici po padcu, priprava na prevoz, prevoz v LJ in sprejem. Skratka ODLIČNO. Drži se Tande.

  • Avatar Red Hiney
    red 13:56 31.marec 2021.

    A ni 59 minut nekam veliko. Sploh glede na to, da so ga peljali s helikopterjem. Pa ne trolam. Naj mi nekdo odgovori, ki ve kako zadeve potekajo.

Sorodne novice